Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Speciální uniforma pro vojáky mění barvu podle prostředí. Vymysleli ji liberečtí vědci

Česká armáda používá dvě základní uniformy – jednu do lesního a jednu do pouštního prostředí. A liberecké vědce napadlo obojí spojit do uniformy jedné. Ta se totiž při určité teplotě začne z hnědozelené měnit na světlejší.

Ještě před pár lety by nejspíš nic takového potřeba nebylo. Jenže se změnami klimatu a dlouhým suchům využijí vojáci obě varianty třeba i na našem území. „Světlejší varianta kamufláže je čím dál aktuálnější i na našem území, kde například na vyprahlé louce bude voják lépe maskován v pouštní než klasické lesní verzi kamufláže,“ vysvětluje vedoucí vývoje uniformy Martina Viková z katedry materiálového inženýrství fakulty textilní liberecké univerzity.

Termochromní pigmenty

Změnu barvy uniformy mají na svědomí takzvané termochromní pigmenty. Ty jsou nastavené tak, že při teplotě kolem 37 až 40 stupňů začne uniforma přecházet do světlejšího odstínu a naopak. Výzva pro vědce také při časté změně kamufláže byla, aby barva uniformy zůstávala stále stejná, což se nakonec povedlo.



Vědci z katedry materiálového inženýrství s armádou spolupracují řadu let. „Už dlouhá léta jsme laboratoří pro rozhodčí měření barevnosti kamufláže. Pokud chce nějaká firma vyrábět kamufláž pro českou armádu, může v našich laboratořích ověřit barevnosti, které jsou přesně definované,“ dodala Viková.

„Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, chameleoními textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech, se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu,“ řekla vědkyně.

Autoři | Foto TUL

Štítky uniforma, chameleon, vývoj, liberecká univerzita, Armáda České republiky

Speciální uniforma pro vojáky mění barvu podle prostředí. Vymysleli ji liberečtí vědci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.