Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě školky v Liberci projdou přestavbou. Kapacita se zvýší o šedesát míst

Liberec připravuje modernizaci dvou mateřských škol, které umožní zvýšit jejich kapacitu dohromady o 59 míst. Do městských školek v krajském městě dochází asi 3000 dětí. Díky úpravám přibudou i dvě oddělení pro děti mladší tří let. Náměstek primátora Ivan Langr (SLK) řekl, že městské školky děti od dvou do tří let přijímají už nyní, poptávce to ale nestačí.

Město podle něj taková oddělení zřizuje, i když nepovažuje za správnou cestu umísťovat takto malé děti do školek. „Protože soudíme, že by tam více měla fungovat rodina než institucionální výchova. Na druhou stranu zase rozumíme tomu, že jsou rodiny nebo samoživitelé, kteří nemají jiný prostor než umístit dítě do zařízení předškolní výchovy a jít pracovat, aby uživili zbytek rodiny," dodal.

Specializovaná oddělení pro děti mladší tří let, na která se vztahují přísnější normy, město vytváří s pomocí evropských dotací. Loni jedno s kapacitou 25 míst otevřelo v MŠ Beruška v Ruprechticích, které vzniklo při kompletní přestavbě školky, jež si vyžádala 45,6 milionu korun bez daně. Letos a v příštím roce úpravami projdou další dvě školky.

Nový pavilon

V ostašovské MŠ Pastelka se bude stavět nový pavilon a v původní budově se bude rekonstruovat kuchyň a sociální zařízení. „Náklady se odhadují na 44 milionů bez DPH," uvedl náměstek primátora pro správu majetku Jiří Němeček (ANO). Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů a kapacita školky stoupne z necelých 60 míst o 39. Z toho 25 míst bude určeno pro děti mladší tří let. Vzhledem k rozsahu prací budou muset děti školku minimálně na půl roku opustit, oprava je plánována příští rok od března do prosince.

Práce v MŠ Motýlek na sídlišti Broumovská za 21 milionů korun včetně DPH by měly začít ještě letos v říjnu. Přibude tam jedno oddělení pro 20 dětí, z toho 16 míst je pro děti mladší tří let. Kapacita školky se zvýší vybudováním nástavby v druhém nadzemním podlaží. Nástavba by měla být hotová do května příštího roku, pak až do listopadu se bude upravovat zahrada a doplňovat herní prvky. Město by na modernizaci školky mělo získat dotaci přes 13 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školky, Liberec, kapacita školek, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, rodina, MŠ BERUŠKA, Jiří Němeček, ANO 2011, MŠ PASTELKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě školky v Liberci projdou přestavbou. Kapacita se zvýší o šedesát míst  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.