Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká univerzita otevírá nový obor zdravotnický záchranář

Technická univerzita v Liberci otevírá nový obor zdravotnický záchranář, přijme až 30 studentů. Výuka začne už na podzim. Ke studiu se může přihlásit každý, kdo má maturitu, přihlášky mohou zájemci podávat až do 4. září. Na rozdíl od jiných oborů, tady musí mít uchazeči i určitou tělesnou zdatnost, kterou prověří talentová zkouška.

Budoucí záchranáři musí uplavat 100 metrů, uběhnout na čas 100 metrů a 800 metrů a muži 1500 metrů. Podle náměstka ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Jana Lejska záchranáři kondici potřebují. "Je období, kdy člověk prochází jenom byty a pak se sejde pár zásahů, kdy je vidět, když fyzička chybí. Není to většinou o běhu jen tak, ale s vybavením, které něco váží - 15 kilo má defibrilátor, 15 kilo váží základní souprava, dalších sedm až osm kilo ventilátor a většinou je posádka jen dvoučlenná," popsal nároky na záchranáře Lejsek. Výjimkou nejsou zásahy v těžko přístupném horském terénu. Liberecký kraj má i leteckou záchrannou službu, kde musí být záchranáři i lékaři schopni slanit ke zraněnému a přepravit ho v podvěsu.

Záchranářství je atraktivní obor, studenti v Liberci dostanou možnost absolvovat v rámci studia stáže v liberecké nemocnici a na záchranné službě. V rámci výuky si vyzkoušejí i náročnost zásahů u hasičů, horské služby, vodních záchranářů a čeká je i stáž u libereckých vojenských chemiků. "Zdravotnický záchranář je velmi specifická profese, je to v podstatě zdravotnická činnost v nezdravotnických podmínkách, to znamená v terénu," řekl garant oboru Karel Cvachovec z pražské kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v Motole.

Záchranář podle něj musí být nejen odborně zdatný po stránce zdravotnické. "Musí mít určitou připravenost osobnostní, protože bude muset často improvizovat," vysvětlil Cvachovec. Studium v Liberci je podle něj specifické zejména náročným terénem, v němž se budou záchranáři na své povolání připravovat. "Zdravotnický záchranář by měl být ve škamnách tu nejmenší potřebnou dobu, měl by se učit především v reálném životě od lidí, kteří mu mají co dát v tom konkrétním prostředí," dodal.

Absolventi nového oboru záchranář najdou uplatnění nejen ve zdravotnické záchranné službě, zájem o ně bude mít armáda, hasiči, horská služba, ale pracovat mohou i v nemocnicích na urgentním příjmu nebo odděleních ARO. Záchranář je dalším oborem Ústavu zdravotnických studií, který na liberecké univerzitě vznikl v roce 2004. Studovat je na něm možné také bakalářské obory Všeobecná sestra nebo Biomedicínská technika, od loňského roku nabízí i magisterský program Biomedicínské inženýrství. V současné době připravuje také nový magisterský program Bioinženýrství a bakalářský obor Nutriční terapeut.

Zdroj: ČTK

Štítky studium, Technická univerzita v Liberci, terén, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Liberec, Fakultní nemocnice v Motole, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita otevírá nový obor zdravotnický záchranář  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.