Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Libercem kráčeli divadelníci, začal festival Mateřinka

V Liberci dnes začal pětidenní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka. Lákal na něj halasný průvod divadelníků procházející centrem. Mateřinka je jediný festival v Evropě, který se specializuje pouze na tvorbu profesionálních divadel pro děti předškolního věku. V Liberci se koná jednou za dva roky.

"Průvod se mi líbil. Mám pocit, že je ročník od ročníku lepší a propracovanější," uvedl jeden z přihlížejících.

Upoutávkou na soutěžní přehlídku ve městě jsou nepřehlédnutelné nafukovací poutače, které mají podobu létajících slonů. Součástí Mateřinky jsou od roku 1993, od té doby na každý ročník vzniká nový. Letošní slon je už dvanáctý v pořadí, lidé ale mohou vidět na různých místech i jeho předchůdce. Například na náměstí před radnicí je zelený, modrý a jeden má podobu zeměkoule.

Řada z poutačů má šrámy z minulosti, například před dvěma lety jednoho slona vandal probodl u Severočeského muzea. Při vichřici v roce 1997 dokonce jeden zmizel ze zoo neznámo kam. "Tehdy to bylo tak, že růžový slon měl v dalším ročníku bleděmodrou manželku a v dalším, tedy v roce 1997, se jim narodila dvě pruhovaná slůňata. A jedno jim vzal silný vítr," zavzpomínal ředitel festivalu a pořádajícího Naivního divadla Stanislav Doubrava.

Mateřinku odborníci před měsícem zařadili mezi nejlepší evropské festivaly a na dva roky jí udělili prestižní značku EFFE Label. Letos na přehlídce vystoupí devět domácích divadel a po jednom z Kanady, Belgie, Slovenska a Slovinska. Každý soubor odehraje dvě představení, některá jsou na programu už dnes. Poprvé v novodobé historii se festival rozšíří z Liberce do dalších měst, po jednom představení uvidí děti v Jablonci nad Nisou a v Turnově. V Liberci se bude hrát zejména v Naivním divadle, některé inscenace budou v Malém divadle, základní umělecké škole nebo na zahradě Oblastní galerie. Stejně jako před dvěma lety i tentokrát budou v programu ve větším počtu zastoupená představení pro děti do tří let.

Součástí doprovodného programu budou koncerty i projekce loutkových filmů v kině Varšava. Tradičně si budou moci děti vyrobit vlastní loutku. V minulosti byl workshop určený pro školy, letos bude poprvé i pro veřejnost, a to v poslední den festivalu v sobotu 20. června. Kompletní program je na webu divadla.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Liberec, divadlo, představení, divadelní herec, Evropa, loutkové divadlo, Naivní divadlo, Severočeské muzeum v Liberci, Kanada, Belgie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libercem kráčeli divadelníci, začal festival Mateřinka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.