Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Děti se více bojí reakce rodičů než samotného vysvědčení

Vysvědčení. Pro řadu školáků velký den, pro některé jeden z nejhorších dní v roce. S příchodem konce školního roku se opět zvyšuje počet telefonátů, ve kterých se děti a mladí obávají reakce rodičů na vysvědčení. Strach z jejich nepřiměřené reakce na špatné známky představuje pro děti často větší stres než vysvědčení samotné.

Období před prázdninami je pro některé děti opakovaně obdobím stresu. Mnohé se obávají, jak budou rodiče reagovat, přinesou-li domů špatné známky na vysvědčení. „V období kolem vysvědčení přibývá na Lince bezpečí hovorů na téma školních problémů. Zvyšují se hovory týkající se strachu z nepřiměřené reakce rodičů na známky. Výjimkou nejsou ani hovory, při kterých dítě zmiňuje útěk z domova kvůli vysvědčení,“ říká Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

Téma vysvědčení řeší spíše dívky. Školním problémům, které zahrnují i téma vysvědčení a strach z reakce rodičů na známky, je pak v období kolem vysvědčení v průměru denně věnováno 6 hovorů. „Obava dítěte, jak bude rodič na špatné známky reagovat, je přirozená, protože dětem záleží na hodnocení a názoru rodiče. V takové situaci se strachu v průběhu hovoru hodně věnujeme, dítě může odventilovat své pocity, získá nad situací větší nadhled a společně s námi si naplánuje rozhovor s rodiči.  Pokud se dítě bojí takovým způsobem, že se odmítá vrátit domů, či je již na útěku z domova, je při hovoru nutné důkladně zmapovat jeho rodinné zázemí a dle konkrétního případu volit správnou formu intervence,“ uvádí za Linku bezpečí Peter Porubský.

„Rodiče by se měli zajímat o školní výsledky svých dětí v průběhu celého školního roku, překvapenost ze známek na vysvědčení není na místě. Je důležité si uvědomit, že na školní úspěšnost dětí má vliv mnoho faktorů, jako je např. atmosféra ve třídě či krizové situace v rodině. V neposlední řadě je to i výchovný přístup, který nerespektuje individuální potřeby dětí, ať už se jedná o  nadměrné ambice rodičů na školní úspěšnost či jejich nezájem o školní starosti dětí,“ dodává za Rodičovskou linku Kateřina Schmidová

Právě dnes mnohé základní i střední školy rozdaly žákům vysvědčení. Školní rok sice oficiálně končí až v úterý 30. června, ale řada ředitelů vyhlásila na pondělí a úterý volno. Ředitelé škol mají za rok k dispozici celkem pět dní ředitelského volna, které mohou ho vyhlásit třeba z organizačních či technických důvodů. Rozdáním vysvědčení během dneška školy nejen prodlouží dětem prázdniny, ale získají také více času na větší rekonstrukce a stavební úpravy, které se obvykle provádějí hlavně o letním volnu.

Štítky vysvědčení, školní rok, Peter Porubský, Linka bezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti se více bojí reakce rodičů než samotného vysvědčení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.