Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce vybudovat osm center odborného vzdělávání

Liberecký kraj chce za přispění fondů Evropské unie vybudovat osm center odborného vzdělávání. Projekt za zhruba 300 milionů korun by měl pomoci zkvalitnit střední a vyšší odborné vzdělávání v kraji, vytvořit zázemí pro vznik center nadaných žáků a také umožní realizovat technologicky náročné další vzdělávání dospělých.

"Vybráno bylo osm objektů, kde by se za zhruba 50 milionů korun měla rozvíjet výuka specializovaná na různé obory," vysvětlil náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Projekt zahrnuje vybavení dílen, laboratoří, odborných učeben i související stavební úpravy včetně investic do infrastruktury. O tom, kam investovat, je podle Pietera rozhodnuto, otevřená zůstala diskuze kolem sklářství, kde by mělo vzniknout centrum odborného vzdělávání uměleckoprůmyslové. "Zatím není rozhodnuto, zda by to měla být investice v Kamenickém Šenově, Novém Boru nebo Železném Brodě," dodal náměstek.

Podle radní pro školství Aleny Losové (Změna pro Liberecký kraj) představuje projekt jedinečnou možnost, jak posílit efektivitu vzdělávací soustavy prostřednictvím koncentrace podpory. Vzniknout by tak mělo jedinečné zázemí pro komplexní rozvoj vybraných odborností, které zasáhne zhruba polovinu žáků středních škol v kraji.

Není to ale první investice z evropských fondů do škol v Libereckém kraji. V červenci kraj ukončil projekt TechUp na podporu přírodovědného a technického vzdělávání. Díky více než 50 milionů korun z EU získaly zapojené školy nové vybavení, připraveny byly různé kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky.

Soustředění většího objemu peněz na jednom místě by ale mělo skokově podmínky k výuce zlepšit. Největší investici za zhruba 75 milionů korun předpokládá projekt na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Liberci, kde by mělo vzniknout Centrum odborného vzdělávání strojírenství a elektrotechniky, tedy v oborech po nichž je na trhu práce největší poptávka. Ve Frýdlantu chce kraj vybudovat centrum zaměřené na zemědělství, v Jablonci nad Nisou na řemesla, ve Vysokém nad Jizerou na automobilový průmysl. Centrum zaměřené na technické vzdělávání má být v Turnově, informatice a službám by se měli věnovat v České Lípě.

S využitím: ČTK

Štítky Liberecký kraj, projekt, Evropská unie, investice, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Alena Losová, Střední průmyslová škola, Kamenický Šenov, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce vybudovat osm center odborného vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.