Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve staré kapli zámku ve Svijanech objevili ve zdi chlebovou pec

Ve staré kapli zámku ve Svijanech objevili archeologové ve zdi chlebovou pec. Je to unikátní objev, za 21 let jsou v Libereckém kraji jen dva takové nálezy. První pec objevili archeologové před několika lety při rekonstrukci špitálu ve Frýdlantě. Z ní se ale zachovala jen část. Ve Svijanech je pec sice o polovinu menší, je ale zcela zachovalá.

Archeologický průzkum ve Svijanech je součástí rekonstrukce zámku, který před dvěma lety koupil nedaleký Pivovar Svijany. V současné době se intenzivně pracuje na přeměně zchátralé památky v kulturně-společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam vzniknout i pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady projektu se odhadují na sto milionů korun. Stavba je rozdělena do dvou etap. První, včetně archeologické expozice by měla být otevřena už příští léto. Pivovar na ni získal 30 milionů korun z norských fondů a fondů EHP.

"Při zkoumání historických pramenů jsme zjistili, že jsou tam v jedné části kaple zmiňována stará železná dvířka od prsku. Prsk, to je otvor do kamen nebo do komína. A ten jsme skutečně při snímání omítek našli," popsal nález archeolog Severočeského
muzea v Liberci Petr Brestovanský. Ještě zajímavější ale podle něj bylo, když vedle komína ve 140 centimetrů tlusté zdi objevili i původní chlebovou pec. "Normálně se pece staví zvenčí, tady využili sílu zdiva, aby nemuseli to otopné zařízení dávat do kaple," vysvětlil archeolog. V severních Čechách jde podle něj o nález jedinečný, pec zůstane zachována a osvětlena zevnitř a návštěvníci do ní budou moci nahlédnout.

Původní kaple z druhé poloviny 16. století v prvním patře zámku byla zasvěcena Nalezení svatého kříže. Zachoval se z ní jen původní portál a také manýristická výmalba klenby. O 200 let později totiž kaple potřebám nestačila a majitelé vybudovali velkou kapli z původního rytířského sálu. Nová kaple byla vysvěcena v prosinci 1768. Původní kaple se pak stala součástí bytu kaplana, v přední části byla předsíň v zadní kuchyně. "Dveře do komína tu byly už v době, kdy tu byla ještě kaple, pec ale stavěli až po té přestavbě v 18. století," dodal archeolog.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Zámek často měnil majitele, mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Z původního se v zámku zachovalo jen málo. K tomu nejcennějšímu patří pozdně renesanční malby na klenbě bývalé zámecké kaple. Podobnou výzdobu odhalil průzkum i pod pozdějšími výmalbami ve velké kapli, která vznikla z rytířského sálu. V zahradách kolem zámku ale objevili archeologové doklady o tom, že tu osídlení bylo dávno před tím - v době bronzové, železné a dokonce už v době kamenné zhruba před 6500 až 6800 lety.

Zdroj: ČTK

Foto Soupis památek

Štítky kaple, pec, zámek, Svijany, rekonstrukce, Liberecký kraj, Frýdlant, Pivovar Svijany, Valdštejnové, Svatý Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve staré kapli zámku ve Svijanech objevili ve zdi chlebovou pec  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.