Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spádové oblasti i v síti mateřských škol? Nic není rozhodnuto, říká vedení města

„Drbno, jak to bude s těma školkama. Budou se rušit?“ Podobných otázek přišlo za poslední dva měsíce do redakce mnoho. Celou situaci s reorganizací mateřských škol je potřeba uvést na správnou míru. Z 31 školek by mělo město administrativně vytvořit deset a tři připojit k základní škole v Barvířské ulici. Zatím však jde o záměr, který by se uskutečnil jen v případě přijetí novely školského zákona v navrhované podobě. Pokud novela projede, měla by platit až od ledna roku 2017.

Podle novely by měly vzniknout spádové obvody po vzoru základních škol. Podle náměstka primátora Ivana Langra (Změna pro Liberec) je ale v Liberci při současné síti školek nelze vytvořit. Ve městě převažují malé rodinné školky se dvěma či třemi třídami, z 31 jich je takových 16. Síť školek je po městě rozmístěna velmi nepravidelně. Třeba v Radčicích nemají ani jednu, naopak v okolí Husovy ulici nedaleko centra jich je pět. "Tak, jak jsou po městě rozmístěny či jakou mají velikost, nejsou na zřízení jednotlivých spádových obvodů uzpůsobeny," uvedl Langr.

Město proto plánuje, že školky administrativně sloučí do větších celků. Slibuje zároveň, že v celku nebude žádná školka zvýhodněna, ale každá bude mít finanční autonomii a měnit se nebude ani jejich vzdělávací zaměření. To má dnes každá jiné.

Například v oblasti kolem Husovky by byla centrální mateřská škola Klášterní, která je i vybaveností nejlepší. „Pod ní by byly jako odloučenky právě okolní školy Nad přehradou, kousek dál ve Vzdušné ulici u VZP Sedmikráska a pak ještě poslední Jizerka na konci Husovky,“ dodal Langr.

Z navrhované reorganizace přesto mají rodiče obavy, to potvrdil i primátor města Tibor Batthyány (ANO). "Často se nyní potýkám s tím, že mi lidé volají a píšou ohledně tohoto připravovaného záměru," uvedl. Připustil, že spádovost může rodičům působit problémy. Vázaná by totiž byla na bydliště. "Někteří rodiče ale volí školky poblíž svého zaměstnání nebo blízko bydliště prarodičů," uvedl primátor.

Snahou města bude ministerstvo školství či poslance přesvědčit, aby vznik spádových obvodů byla na rozhodnutí obcí nebo měst. "Spád má obrovskou výhodu, že se do školky nedostanou děti, které nejsou spádové nebo jsou z jiných obcí. To by pomohlo i nám, jsme ale schopni to zvládnout i bez spádových obvodů. Ty jsou pro nás větší problém," uvedl Langr. V pondělí kvůli tomu jednal s ministryni školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) při její návštěvě Liberce. Podle ministryně vytvoření spádových obvodů podporují menší obce a města členěná na obvody. "Nicméně se ukazuje, že se trochu zapomnělo na města, která takto členěna nejsou," uvedla. "Jsem ráda, že na to bylo upozorněno, a dohodli jsme se, že tato záležitost bude z mé strany vzata v potaz," uvedla.

Naději vidí i vedení města. „Cítím, že je vůle, nás nenechat úplně na holičkách. Zejména když je takových měst vícero. Čím větší tlak, tím větší šance na úspěch,“ uzavřel Langr.

Pokud bude zákon schválen v navrhované podobě, školky Liberec administrativně sloučí k 1. lednu 2017. Pokud nebude nutné spádové obvody vytvořit, magistrát žádné změny v síti školek dělat nebude.

Štítky mateřská škola, Ivan Langr, Liberec, Kateřina Valachová, Tibor Batthyány, ČSSD, ANO 2011, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Radčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spádové oblasti i v síti mateřských škol? Nic není rozhodnuto, říká vedení města  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.