Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

iQLandia projde proměnou. Rozšíření expozic a dovybavení vyjde na 50 milionů

Bezmála 50 milionů korun na rozšíření a doplnění expozic získá liberecká iQLandia z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Návštěvníci science centra se mohou těšit například na nové expozice Talent! a Kosmo, přibude i celá řada exponátů vysvětlujících nejrůznější přírodní zákonitosti. Proměnou projde na konci letošního roku také Planetárium a zázemí bude rozšířeno o další laboratoře.

iQLandia se hned po svém otevření v březnu 2014 zařadila po bok nejmodernějších center svého druhu. Po roce a půl ostrého provozu se ale naskytla možnost jej posunout ještě dál. „Smyslem projektu je dovybavit centrum exponáty, které popularizují vědní obory plně a dostatečně. Už od začátku jsme měli v hlavě celou řadu nápadů i exponátů, které jsme u nás chtěli, teď se nám to povedlo zrealizovat,“ řekl ředitel iQLandia Pavel Coufal.

Jenže centrum na větší akce nemá finance. Miliony z operačního programu tak přišly právě vhod. "Jsme financováni ze vstupného, vlastního marketingu a donátorských příspěvků, takže musíme řídit své investice opatrně," uvedla předsedkyně Expertní rady iQLANDIE Lidie Vajnerová.

V rámci projektu se tak iQLandia rozšířila o expozice Geo, GeoLab, Člověk, Věda v domě, Vodní svět, Matematikum, TUL, a nově vybudovala Talent! a Kosmo. „V sekci Talent! mladí lidé v osmi speciálních hnízdech zjistí, na co mají vlohy, ať už jde o fyzické předpoklady nebo intelektuální či umělecké sklony,“ uvedl Coufal.

Modernizace se dočkalo i Planetárium, které kromě nového zobrazovacího vybavení rozšiřuje program o tři multivizuální filmy s přírodovědnou tématikou jako je vesmír, fyzika, geologie a biologie. Část prostředků šla na propagační kampaň, aby se nové expozice co nejvíce dostaly do povědomí pedagogů, rodičů, studentů i široké veřejnosti.

iQLandia vznikla na místě staré nepoužívané textilní továrny. Za první rok provozu prošlo jejími branami bezmála 500 tisíc návštěvníků.

Autoři | Foto iQLandia

Štítky exponát, IQLANDIA, Kosmo, Lidie Vajnerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLandia projde proměnou. Rozšíření expozic a dovybavení vyjde na 50 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.