Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Proti spádovým obvodům u školek je nejen Liberec, přidalo se několik měst včetně Prahy

Plánované vymezování spádových obvodů mateřských školek trápí nejen liberecký magistrát. Proti vymezování je také deset měst včetně Prahy. Města se na návrh Liberce sdružila do neformální koalice za zrušení spádových obvodů u školek.

Ve sporu jde o novelu školského zákona, která kromě povinného předškolního vzdělávání v posledním roce docházky do mateřské školy předpokládá i vznik spádových obvodů, jež garantují lokální příslušnost dítěte ke škole. Zatím však jde o záměr, který by se uskutečnil jen v případě přijetí novely školského zákona v navrhované podobě.

"Cílem je dosáhnout změny neakceptovatelných paragrafů buď přímo u ministerstva školství nebo v Poslanecké sněmovně," uvedl mluvčí magistrátu Jan Král. Koalice požaduje buď úplné vypuštění spádových obvodů pro MŠ z novely zákona nebo jejich ustavení jen jako dobrovolných.

Liberec obeslal s žádostí o podporu všech 26 statutárních měst, do koalice se přidaly Olomouc, Hradec Králové, Teplice, Zlín, Most, Jablonec nad Nisou, Karlovy Vary, Frýdek-Místek a Praha. Zapojení hlavního města považuje náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec) za klíčové. "Celkem totiž koalice už pokrývá aglomeraci s takřka dvěma miliony obyvatel. Průvodní dopis i odpovědi z měst jsem již zaslal na ministerstvo, jehož vedení jsem to minulý týden avizoval," řekl Langr. Ministerstvo školství si podle něj do začátku ledna vzalo čas na zapracování připomínek.

Langr dodal, že Liberec se s ostatními městy v koalici shoduje v tom, že spádové obvody MŠ jsou rizikové a narušují dosavadní systém předškolního vzdělávání. Podle něj mají spádové oblasti logiku u základních škol. "U výběru mateřské školy ale fungují jiné principy - blízkost zaměstnání rodičů, pestrost vzdělávacích programů, rodinná atmosféra. Povinné spády ale dosavadní svobodnou rodičovskou volbu školy omezí, mohou destruovat i malá rodinná zařízení," řekl Langr.

Pokud by spádové obvody byly povinné, Liberec by musel školky administrativně sloučit do větších celků, což už nyní vyvolává velké obavy u rodičů i pracovníků školek. "Často se nyní potýkám s tím, že mi lidé volají a píšou ohledně tohoto připravovaného záměru," uvedl nedávno liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Ve stotisícovém městě převažují malé rodinné školky se dvěma či třemi třídami, z 31 jich je takových 16. Síť školek je navíc po městě rozmístěna velmi nepravidelně. Třeba v Radčicích nemají ani jednu, naopak v okolí Husovy ulici nedaleko centra jich je pět. "Tak, jak jsou po městě rozmístěny či jakou mají velikost, nejsou na zřízení jednotlivých spádových obvodů uzpůsobeny," uvedl Langr.

Město proto plánuje, že školky administrativně sloučí do větších celků. Slibuje zároveň, že v celku nebude žádná školka zvýhodněna, ale každá bude mít finanční autonomii a měnit se nebude ani jejich vzdělávací zaměření. To má dnes každá jiné.

Například v oblasti kolem Husovky by byla centrální mateřská škola Klášterní, která je i vybaveností nejlepší. „Pod ní by byly jako odloučenky právě okolní školy Nad přehradou, kousek dál ve Vzdušné ulici u VZP Sedmikráska a pak ještě poslední Jizerka na konci Husovky,“ dodal Langr.

Ministryni školství Kateřina Valachová (ČSSD) při návštěvě Liberce na konci listopadu uvedla, že vytvoření spádových obvodů podporují menší obce a města členěná na obvody. "Nicméně se ukazuje, že se trochu zapomnělo na města, která takto členěna nejsou," řekla tehdy. "Jsem ráda, že na to bylo upozorněno, a dohodli jsme se, že tato záležitost bude z mé strany vzata v potaz," dodala.

Štítky Liberec, Praha, mateřská škola, koalice, Ivan Langr, Jan Král, Poslanecká sněmovna ČR, Kateřina Valachová, Tibor Batthyány, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti spádovým obvodům u školek je nejen Liberec, přidalo se několik měst včetně Prahy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.