Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká nemocnice bojuje s nedostatkem lékařů, studentům proto nabízí stipendia i placenou praxi navíc

Liberecká nemocnice nabízí studentům Ústavu zdravotnických studií zajímavou příležitost. Studenti mají možnost přivydělat si hodinami nad rámec praxe. Nabídka platí nejen pro studenty oboru „všeobecná sestra,“ ale i pro studenty oboru „biomedicínská technika.“

„Ve zdravotnictví je akutní problém s doplňováním personálu. Potřebujeme víc personálu na všech odděleních a absolventi Ústavu zdravotnických studií jsou velmi dobře připraveni. Během své povinné odborné praxe se většina z nich skvěle osvědčuje. Bohužel jich k nám nastupuje méně, než bychom chtěli,“ řekl ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Studentům, kteří se zaváží nastoupit po ukončení studia do liberecké nemocnice, navíc nemocnice nabízí smlouvu o vyplácení stipendia.

„Vedení univerzity nápad dobrovolných praxí podpoří. Budu rád, když nabídka nemocnice najde u studentů kladnou odezvu,“ dodal rektor Zdeněk Kůs.

S nedostatkem personálu bojuje nemocnice několika způsoby. Za doporučení lékaře či lékařky pro chirurgickou jednotku intenzivní péče dokonce nabízí odměnu 20 tisíc korun. Aktuálně má na svém webu zhruba 20 volných míst, přijme i absolventy. V nabídce je také asi 40 míst pro sestry, laboranty a sanitáře. Sestry a lékaře, kteří z nemocnice odejdou, je téměř nemožné nahradit.

K hledání nových lékařů a dalšího personálu využívá nemocnice inzerci, ale i sociální sítě. Ty se podle mluvčí osvědčují nejvíce, protože lze cílit na konkrétní skupiny.

Krajská nemocnice v Liberci je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Zaměstnává 2250 lidí, z toho 320 lékařů. Kvůli koncentraci náročné medicíny a posunu ke složitějším diagnózám rostou nároky na počty personálu. "Na místě, kde dříve byla v noci jedna sestřička, je dnes potřeba, aby byly dvě. Na místě, kde se ventilovali dva, tři pacienti, kteří potřebují prakticky permanentní přítomnost sestřičky, už se ventilují čtyři," uvedl Nečesaný. Podobné je to podle něj s lékaři: "Místo 23 lékařů ve službě, když jsem sem nastupoval v létě 2013, jich dnes máme ve službě o deset víc."

Štítky lékař, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Luděk Nečesaný, Zdeněk Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice bojuje s nedostatkem lékařů, studentům proto nabízí stipendia i placenou praxi navíc  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.