Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proti spádovým obvodům u školek je už čtrnáct měst, rozhodnout budou muset poslanci

Spádové obvody u mateřských školek? Zatímco rodiče se uzákonění hrozí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si stále stojí za tím, že pokud spádovost funguje u základních škol, musí fungovat také u školek. Proti záměru se už dříve ohradilo vedení města Liberce, ke kterému se přidalo dalších 13 měst v České republice.

„Troufám si tvrdit, že jako města vládneme už poměrně silným potenciálem voličů i rodičů, přesto nám ale ministerstvo vzkázalo, že z jeho pohledu jsou spádové obvody u MŠ nejlepším řešením, protože jsou analogií ke spádům u ZŠ, kde prý fungují. Jednoznačně musím říci, že MŠMT srovnává nesrovnatelné, ty dvě polohy jsou naprosto odlišné. Je to typický příklad tvorby zákona od stolu, aniž by se kdo namáhal s ověřením v praxi,“ řekl náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr (Změna).

Společně s Libercem odmítají spádové obvody u mateřských školek v Praze, Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Teplicích, Zlíně, Mostě, Karlových Varech, Havířově, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Jihlavě a Frýdku-Místku.

Nic nenasvědčuje tomu, že by ze svého plánu chtělo ministerstvo ustoupit, podobně jako čtrnáct měst z celé republiky. O konečné podobě tak budou muset rozhodnout poslanci. „Připravili jsme s nejmenovanou vládní poslankyní pozměňovací návrh, který spádové obvody u MŠ z novely vypouští a zachovává současný stav. Zároveň jsem požádal všechny poslanecké kluby o slyšení, abych je s postojem měst seznámil. I přesto se musíme připravovat na situaci, že spádové obvody budou, a přizpůsobit se jí,“ dodal Langr. Podle něho by mělo být jasno už během února nebo března.

Pokud by spádové obvody byly povinné, Liberec by musel školky administrativně sloučit do větších celků, což už nyní vyvolává velké obavy u rodičů i pracovníků školek. "Často se nyní potýkám s tím, že mi lidé volají a píšou ohledně tohoto připravovaného záměru," uvedl nedávno liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Ve stotisícovém městě převažují malé rodinné školky se dvěma či třemi třídami, z 31 jich je takových 16. Síť školek je navíc po městě rozmístěna velmi nepravidelně. Třeba v Radčicích nemají ani jednu, naopak v okolí Husovy ulici nedaleko centra jich je pět. "Tak, jak jsou po městě rozmístěny či jakou mají velikost, nejsou na zřízení jednotlivých spádových obvodů uzpůsobeny," uvedl Langr.

Město proto plánuje, že školky administrativně sloučilo do větších celků. Slibuje zároveň, že v celku nebude žádná školka zvýhodněna, každá bude mít finanční autonomii a měnit se nebude ani jejich vzdělávací zaměření. To má dnes každá jiné.

Například v oblasti kolem Husovky by byla centrální mateřská škola Klášterní, která je i vybaveností nejlepší. „Pod ní by byly jako odloučenky právě okolní školy Nad přehradou, kousek dál ve Vzdušné ulici u VZP Sedmikráska a pak ještě poslední Jizerka na konci Husovky,“ dodal Langr.

Ministryni školství Kateřina Valachová (ČSSD) při návštěvě Liberce na konci listopadu uvedla, že vytvoření spádových obvodů podporují menší obce a města členěná na obvody. "Nicméně se ukazuje, že se trochu zapomnělo na města, která takto členěna nejsou," řekla tehdy. "Jsem ráda, že na to bylo upozorněno, a dohodli jsme se, že tato záležitost bude z mé strany vzata v potaz," dodala.

Foto pixabay.com

Štítky mateřská škola, Liberec, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ivan Langr, Česko, Kateřina Valachová, Tibor Batthyány, ČSSD, ANO 2011, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti spádovým obvodům u školek je už čtrnáct měst, rozhodnout budou muset poslanci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.