Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chátrající střelnici v Harcově brzy nahradí moderní Vodní dům

Dvacet let chátrající vojenská střelnice v Harcově dozná co nevidět výrazných změn. Středečním poklepáním na základní kámen a salvou z pušek byla zahájena stavba nového ekologického vzdělávacího centra Vodní dům, který vyroste právě na tomto místě. Projekt, který z většiny zaplatí evropské dotace, vyjde dohromady na 37 milionů korun.

„Projekt je pro město jednoznačně pozitivní - řeší totiž jeden z libereckých brownfields. Navíc je to zcela jistě jediný projekt v tematickém Integrovaném plánu rozvoje města, zaměřený na ekologickou výchovu, který se realizuje,“ poznamenal vedoucí územního odboru strategického rozvoje Michal Vereščák.

Bývalé armádní pozemky harcovské střelnice patří soukromému vlastníkovi, se kterým má Suchopýr uzavřenou padesátiletou smlouvu na pronájem. Právě neziskovka Suchopýr z vlastních zdrojů zafinancuje patnáctiprocentní podíl na projektu, zbytek hradí evropské dotace.

„Oceňuji, že si Suchopýr dokázal sehnat spoluúčast z vlastních zdrojů,“ řekl mimo jiné hejtman Martin Půta.

Vodní dům nahradí zchátralou střelnici už během příštího roku. Jeho součástí bude expozice o vodě a prostory určené k přednáškám, vzdělávání či kulturním vystoupením.

„V plánu je i větší vodní nádrž v těsné blízkosti budovy, kterou však budeme realizovat z vlastních zdrojů, neboť ji nelze zahrnout do dotačního programu,“ řekl David Lafata ze sdružení Suchopýr a dodal: „Dovedu si představit, že se tu budou pořádat rodinné oslavy nebo třeba svatby.“

Štítky střelnice, Vodní dům, projekt, Martin Půta, David Lafata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající střelnici v Harcově brzy nahradí moderní Vodní dům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.