Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do otevření iQlandie zbývají tři týdny. Přípravy vrcholí

Přípravy na otevření supermoderního science centra iQlandia s 3D planetáriem vrcholí. Tři týdny před otevřením si rozsáhlé prostory prohlédli novináři při komentované prohlídce. Většina expozic ještě čeká na dokončení, naopak plně připraveno je trojrozměrné planetárium, které pojme pět desítek návštěvníků.

„Díky technologii trojdimenzionálního promítání na kulovou plochu se řadí mezi světovou špičku,“ popisuje ředitel centra Pavel Coufal.

Velkým lákadlem, které je už nyní v iQlandii, je jediný humanoidní robot v Česku. Thespian, jak se jmenuje, je vysoký 175 centimetrů a s návštěvníky dokáže komunikovat nejen mluvením, ale i gesty.

Science centrum se veřejnosti otevře už 29. března. Na předchozí den je připraveno slavnostní otevření. Celkem deset expozic nabídne na čtyři stovky exponátů.  „Návštěvníci absolvují kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistí, jak fungují věci, které každý den používají,“ dodává Coufal.

Stavba o rozloze 10 tisíc čtverečných metrů vyrostla v bývalém areálu Desty, kdy dělníci museli skloubit historickou budovu s novým objektem. Starý areál skrýval víc, než samotní projektanti odhadovali. Pod úrovní řeky Nisy objevili dělníci sklepení, ve kterém vznikne expozice pojmenovaná Sexmise. „Dostupná bude od nějakých deseti let. Něco podobného existuje třeba v Kanadě,“ doplnil ředitel.

Samotným exponátem bude pro návštěvníky budova iQLandie. Prostory ochladí jedinečným systém betonových stropů, unikátní je i technologie leštěného asfaltu v podlahových krytinách, což je v Evropě naprostá novinka. Všechny rozvody a další stavební prvky nebudou zakryty, aby je mohli návštěvníci vidět. Centrum by mělo podle odhadů ročně navštívit více než čtvrt milionu návštěvníků.

„Hlavním úkolem, bylo pomocí hmot a materiálu vytvořit charakter stavby, který by vypovídal o účelu. Samotná šedá barva, která v areálu převažuje, vytváří klidný podklad pro exponáty,“ podotkla architektka Miluše Suchardová.

Už nyní je jasné, kolik návštěvníci zaplatí za vstupné. Dospělé výjde návštěva na 230 korun a děti na 120. Další peníze si připravte, pokud budete mít v plánu navštívit 3D planetárium. Jedno promítání stojí 90 korun pro dospělého a 60 korun dítě. Tříčlenná rodina tak za den v iQlandii zaplatí zhruba tisíc korun.

Jak bude otevřeno?

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

Program

Zábavná science show plná barev, ohňů a výbuchů – Experimenty, které vám doma neprojdou – denně od 11 hodin a každou sobotu a neděli od 16 hodin.
Malá science show s Van de Graaffovým generátorem, balónky a dalšími experimenty – úterý až pátek od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin.
Hurá do laboratoře aneb Pokustónovy záhadné experimenty – Kouzelná zkumavka – každou sobotu a neděli od 14 hodin. Workshop je spolufinancován Libereckým krajem.
Happy Velikonoce – 10. 4. až 16. 4. od 11.00 – Speciální Velikonoční science show s vajíčky. Show je určená pouze pro školní skupiny a je zdarma v rámci vstupného 70,- Kč na žáka
Velikonoční science show plná experimentů s vajíčky – 17. 4. až 21. 4. od 16 hodin

Máte v plánu navštívit iQLandii?

Celkem hlasovalo95 čtenářů

Science centrum iQLANDIA otevře koncem března

Pátek, 7. března 2014, 13:55

Expozice liberecké univerzity
iQLANDIA_Vodní hrátky v iQLANDII

Štítky exponát, IQLANDIA, experiment, Česko, Velikonoce, Evropa, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do otevření iQlandie zbývají tři týdny. Přípravy vrcholí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.