Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Gymply přijmou jen úspěšné žáky. Kraj mění podmínky

Přijímačky na gymnázia zřizovaná krajem budou o něco náročnější. Zájemci o čtyřleté studium musí dosáhnout v testu složeného ze tří částí minimálně pětatřicetiprocentní úspěšnosti a pro víceletá gymnázia je hranice stanovena o pět procent výš. Žáci budou testováni z češtiny, matematiky a obecných studijních předpokladů.

„U letošních přijímaček pokračujeme v testování uchazečů a zároveň jsme stanovili minimální úspěšnost v testu pro přijetí do gymnázia. Veškeré změny mají jediný cíl, přispět ke zvyšování kvality a efektivity ve vzdělávání v kraji a sjednotit standard přijímaných žáků,“ vysvětlila krajská radní pro školství Alena Losová.

A jak taková zkouška bude vypadat v reálu? Žák složí tři zmíněné zkoušky, za každou může získat až 60 bodů. Pro přijetí na čtyřleté gymnázium tak musí získat minimálně 63 bodů, na víceleté gymnázium o devět bodů více. Kdo nesplní, nemůže být přijat.

Testování bude mít také vliv na studenty hlásící se na obory zakončené maturitní zkouškou. Výsledek zkoušky bude tvořit sedmdesát procent z celkového hodnocení studenta. Zbylých třicet procent tvoří body za vysvědčení na základní škole, umístění v okresním, krajském nebo celostátním kole soutěží a olympiád.

Letos se k povinnému testování poprvé přidají i uchazeči o obory s talentovou zkouškou umělecky zaměřené a sportovní gymnázia. U umělecky zaměřených oborů budou žáci letos poprvé skládat test z českého jazyka a obecných studijních předpokladů, na sportovních gymnáziích pak k nim přibude i matematika.

Samotné testování bude probíhat pouze v obou termínech prvního kola přijímacího řízení, tedy 22. a 23. dubna. Uchazeči budou konat tolik testů, kolik podají přihlášek.  Podle dostupných informací letos ukončí základní školní docházku v Libereckém kraji 3 253 žáků.

Štítky Alena Losová, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymply přijmou jen úspěšné žáky. Kraj mění podmínky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.