Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hotovo! Liberecká iQlandia se otevírá veřejnosti

Science centrum iQlandia má za sebou první hodiny provozu. V pátek, přesně v 11:11, se otevřela veřejnosti, když přivítala první hosty z řad VIP a novinářů. Mezi hlavní taháky patřil už první den robot Thespian, jediný v České republice, ale také 3D planetárium.

„Dnes proběhla první skutečně zatěžkávací zkouška a myslím si, že dopadla výborně. Lidé se baví, mají zájem si vše vyzkoušet. Jsem nadšený,“ okomentoval první hodiny provozu iQlandie její ředitel Pavel Coufal. V centru si projdete kosmonautickým výcvikem, okusíte zemětřesení i vichřici, budete obdivovat tanec ohňů a blesků, ale také pochopíte, jak fungují nejrůznější věci, které denně používáte.

Čtěte také: Do otevření iQlandie zbývají tři týdny. Přípravy vrcholí

„Úplně nejlepší byl humanoidní robot. Pozdravil mě, zvedl ruce a pak se za mnou otáčel svýma rozsvícenýma očima,“ vypráví nadšeně jedenáctiletá Terezka. Thespian, jak se humanoid jmenuje, používá gesta i mimiku, a Liberec je jediným místem v ČR, kde se s ním můžete setkat. „Jedná se o vůbec nejdražší exponát, který máme, dali jsme za něj dva miliony,“ upřesňuje Coufal.

Stavba o rozloze 10 tisíc čtverečných metrů vyrostla v bývalém areálu Desty, kdy dělníci museli skloubit historickou budovu s novým objektem. Starý areál skrýval víc, než samotní projektanti odhadovali. Pod úrovní řeky Nisy objevili dělníci sklepení, ve kterém vznikne expozice pojmenovaná Sexmise. „Dostupná bude od nějakých deseti let. Něco podobného existuje třeba v Kanadě,“ doplnil ředitel.

Samotným exponátem bude pro návštěvníky budova iQlandie. Prostory ochladí jedinečným systém betonových stropů, unikátní je i technologie leštěného asfaltu v podlahových krytinách, což je v Evropě naprostá novinka. Všechny rozvody a další stavební prvky nebudou zakryty, aby je mohli návštěvníci vidět. Centrum by mělo podle odhadů ročně navštívit více než čtvrt milionu návštěvníků.

iQlandia v číslech

Celková investice: necelých 400 milionů korun (250 milionů výstavba, 100 milionů vybavení jednotlivých expozic a další položky)
Počet expozic: 10
Počet exponátů: zhruba 355
Nejdražší exponát: Humanoidní robot Thespian (2 miliony)
Nejdražší expozice: 3D planetárium – 17 milionů korun
Vodní svět – 16 milionů korun
Plocha: 10 000 metrů čtverečných
Očekávaný počet návštěvníků: 250 tisíc – 300 tisíc ročně
Očekávaný počet pracovních nových míst: zhruba 20

Hotovo! Liberecká iQLandia se otevírá veřejnosti

Pátek, 28. března 2014, 14:36

Zvukovod v iQLANDII
Zvedni auto před iQLANDIÍ

Štítky IQLANDIA, Česko, exponát, Evropa, Kanada, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! Liberecká iQlandia se otevírá veřejnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.