Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec rozšiřuje služby pro nemocné předškoláky

Jablonec nad Nisou rozšiřuje služby pro předškoláky, kteří potřebují speciální péči. Do mateřské školy tak budou moci chodit i děti zdravotně znevýhodněné, jako jsou alergici, astmatici, ale i děti s cukrovkou, atopickým ekzémem či epilepsií, které do běžných předškolních zařízení většinou nepřijímají.

Dětí se zdravotním handicapem přibývá, město se proto rozhodlo rozšířit zdravotní program Mateřské školy Husova, řekla dnes mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Děti s diagnózami, jako je alergie, astma, cukrovka, atopický ekzém, nebo epilepsie, dnes nejsou výjimečné. "Jejich počet se zvyšuje a tlak rodičů na přijetí do školek se zákonitě stupňuje. Dlouhodobě vidíme rezervu v zařízení, které by poskytovalo speciální péči zdravotně znevýhodněným dětem. Proto jsme se rozhodli tuto problematiku řešit zdravotním programem," řekl primátorův náměstek Pavel Svoboda (ČSSD).

Jablonec zřizuje 18 mateřských škol pro téměř 1630 dětí, většina z nich ale nabízí standardní výchovný program. Jen školka v areálu nemocnice přednostně poskytuje péči dětem mladším tří let. MŠ speciální v Palackého ulici se zase zaměřuje na děti s vadami řeči a děti s tělesnými a mentálními vadami. MŠ Husova řadu let spolupracuje se zdravotníky a nabízí péči o děti s respiračními onemocněními a alergiemi.

Město v MŠ Husova platí služby fyzioterapeutky a lékařky alergoložky. Rozšíření zdravotního programu ale umožní školce přijmout i děti s dalšími diagnózami. "Na dofinancování mzdových nákladů je třeba zhruba 400 tisíc korun ročně, letos bude potřeba jen 130 tisíc korun na období od září do prosince," řekl Svoboda.

Do školky bude třeba také investovat. Postupně se tam musí vyměnit koberce za lina, zrekonstruovat sociální zařízení a zmodernizovat sauna. "Prioritou je však posílení počtu zaměstnanců, a to o půl úvazku učitelky a půl úvazku zdravotníka," doplnila Miroslava Rýžaková z magistrátu. Jen zdravotník může podle ní pravidelně měřit hodnoty cukru a podávat léky, zasahovat odborně při epileptických záchvatech, pravidelně ošetřovat děti s ekzémem a sledovat dietní jídelníčky.

Napsala ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, mateřská škola, Pavel Svoboda, zdravotnický pracovník, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec rozšiřuje služby pro nemocné předškoláky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.