Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká univerzita získala z evropských fondů přes miliardu

Technická univerzita získala v posledních letech na rozvoj přes miliardu korun z evropských fondů. Vybudovala nové centrum pro nanomateriály a pokročilé technologie a nové vývojové centrum, jehož součástí je i aula, která škole léta chyběla. Právě v ní se dnes sešly tři desítky rektorů českých škol na zahájení nového akademického roku.

Podobné zahájení akademického roku se v Liberci uskutečnilo poprvé, řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs. Liberecká univerzita realizovala v posledních letech své největší stavební projekty dohromady za zhruba 1,5 miliardy korun. Díky dotacím modernizovala budovy školy i vysokoškolské koleje. Vybudovala dva nové výzkumné a výukové areály. Desítky milionů korun šly také do projektů zaměřených na propagaci vědy a techniky. V příštích letech chce univerzita čerpat dotace především na moderní přístroje, ale také "nakoupit" špičkové odborníky ze zahraničí.

"Chceme sestavit mezinárodní týmy, my tu máme řadu lidí ze zahraničí, ale chtěli bychom získat špičkové výzkumníky z celého světa. To je sen každé univerzity na světě i většiny českých vysokých škol a já věřím, že nám v tom nový operační program pomůže," řekl Kůs. Už Operační program Výzkum a vývoj pro inovace to podle něj měl umožnit, nakonec na to ale nebylo možné peníze z EU použít.

Problémy evropských programů dnes přiznal i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Peníze pro školství se podle něj kvůli nim nepodaří dočerpat. "Hrozilo, že se nevyčerpá kolem deseti miliard korun, podařilo se nám to už zhruba o půl miliardy snížit," řekl Chládek. Největším problémem je podle něj přílišná byrokracie. "Nový program by měl být méně administrativně náročný, měl by být adresnější, abychom ty finanční prostředky mohli efektivně vynaložit," řekl ministr.

Liberecký univerzita zahájila 61. akademický rok. Založena byla v roce 1953 jako Vysoká škola strojní. V roce 1960 se rozdělila na dvě fakulty - strojní a textilní. Další čtyři fakulty přibyly v letech 1990 až 1995, kdy byly postupně akreditovány fakulty pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky. Později přibyl ještě Ústav zdravotnických studií a Ústav pro nanomateriály a pokročilé technologie. Za 60 let vychovala univerzita kolem 33.000 absolventů a dnes na ní studuje zhruba 8300 mladých lidí, zhruba pět procent jsou cizinci ze stovky zemí.

Napsala ČTK

Štítky univerzita, Zdeněk Kůs, Marcel Chládek, Evropská unie, Liberec, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita získala z evropských fondů přes miliardu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.