Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

IQlandii navštívilo za první měsíc přes 16 tisíc lidí

Zájem o zábavní vědecké centrum iQLandia v Liberci je větší, než provozovatelé čekali. Za první měsíc od otevření ho navštívilo přes 16.000 lidí a více než 120 školních skupin z tuzemska i ze zahraničí. Nejvíce láká 3D planetárium, humanoidní robot Thespian nebo simulátor zemětřesení.

"Tento měsíc byl zatěžkávací zkouškou jak pro nás, tak pro jednotlivé expozice, museli jsme vychytat nedostatky a jsem rád, že s námi návštěvníci měli trpělivost," řekl ředitel centra Pavel Coufal. Největší nápor čekají v centru od poloviny května do konce letních prázdnin. Ročně v iQLandii předpokládají kolem 250 tisíc až 300 tisíc návštěvníků.

Science centrum iQLandia vybudovala a provozuje stejnojmenná obecně prospěšná společnost, dříve Labyrint Bohemia. Stojí na místě zchátralé továrny Desta. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru nabízí na 350 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích. Návštěvníky vítá například vodní svět, ve sklepích vznikla expozice věnovaná geologii s ukázkami hornin i jeskyní s krápníky. V expozici věnované vesmíru je simulátor velkého třesku i trenažér pro kosmonauty.

Centrum připravuje i zábavné programy a vědecké show. Na 1. máj se tu uskuteční retroworkshop z doby pionýrů a prvomájových průvodů. "Naším cílem je oslovit všechny věkové skupiny. Pro starší ročníky bude workshop poněkud nostalgický, ti mladší zase poznají kus své historie," doplnila manažerka programu iQLandie Monika Vamberová. Uskuteční se i vědecké show a experimenty, které by se doma zkoušet neměly.

Liberecká iQLandia je jedním ze zábavních vědeckých center, která v Česku podpořila Evropská unie. Další otevřeli v Plzni - v Brně a Ostravě se science centra staví. "Společně vytvoří síť neformálního vzdělávání, která tady bude fungovat pod záštitou evropských programů," řekl Coufal. Cílem projektu je popularizace vědy a techniky. Liberecké centrum stálo 400 milionů korun, většinu nákladů uhradí Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Zbylých 20 milionů korun dají společnost iQLandia a sponzoři.

Napsala ČTK

Štítky Thespian, Liberec, Evropská unie, Česko, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IQlandii navštívilo za první měsíc přes 16 tisíc lidí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.