Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přeplněnost škol má vyřešit změna spádových oblastí

Některé prvňáčky může v září čekat delší cesta do školy, než původně plánovali. Liberecké školy totiž praskají ve švech, jejich naplněnost převyšuje devadesátiprocentní hranici a vedení města tak na situaci reagovalo aktualizací spádové vyhlášky, která platí od letošního roku.

„Některé stávající obvody se rozšiřují a jiné zužují. V důsledku těchto změn se pro některé děti sníží současná míra komfortu docházky do školy. Malé procento prvňáčků může mít podle nové spádové vyhlášky cestu do školy delší. Uvědomujeme si to, přesto jsme takovéto opatření učinili,“ konstatoval vedoucí odboru péče o občany Roman Král.

Liberecké základy v současnosti navštěvuje 7600 žáků, maximální kapacita však nedosahuje ani devíti tisíc. V následujících letech se navíc očekává nárůst 300 až 400 dětí ročně.

„V následujících letech plánujeme v postupných krocích navýšit kapacitu škol využitím stávajících rezerv uvnitř organizací a dále síť školských zařízení rozvíjet prostřednictvím přijetí některých investičních i neinvestičních opatření,“ popsal Roman Král a uzavřel: „Byly zde také požadavky Libereckého kraje i samotného zřizovatele optimalizovat síť současných školských zařízení, a to především eliminovat nerovnoměrné kapacitní zatížení, kdy je jedna škola využita sotva ze dvou třetin a jiná je plně obsazena.“

Jeden příklad za všechny. V praxi to bude vypadat tak, že například děti z ulic Azurová, U Potůčku nebo Horní Kopečná by od příštího školního roku měly nastoupit do prvních tříd na Základní školu Broumovská, přičemž doposud spadaly pod Základní školu Dobiášova.

Štítky Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeplněnost škol má vyřešit změna spádových oblastí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.