Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Míst ve školkách je dost, kam ale s menšími dětmi?

Termín pro zápis do mateřských škol se blíží. Míst je podle všeho v Liberci dost. Zvyšuje se však poptávka po místech pro děti mladší tří let, jejichž rodiče se třeba potřebují vrátit do práce. Město by rádo poptávce vyšlo vstříc.

 


V Liberci máme přibližně 3 600 míst v mateřských školách, z toho 3018 jich je v mateřinkách zřizovaných městem, zbývající v soukromých zařízeních. Podle demografického vývoje a informací, které máme k dispozici, je počet míst vyšší než je aktuální poptávka,“ říká Ivan Langr, náměstek libereckého primátora pro školství a podotýká: „Je ale samozřejmé, že v soukromých mateřských školách musejí rodiče platit vyšší školné, což je pro řadu z nich nedostupné. Právě to je ten aspekt, proč někteří rodiče tvrdí, že místa ve školkách nejsou. Tatáž čísla nám nicméně ukazují, že možná již do dvou let, bychom měli být schopni pokrýt poptávku vlastními kapacitami.

A právě některá místa by mohla být určena pro mladší děti ve věku od dvou let. „Ubývá počet školkových dětí, proto se musíme zamyslet, jak do budoucna otázku předškolního vzdělávání řešit. Rád bych proto zahájil veřejnou diskuzi, zda v nejbližší budoucnosti neotevřít ve dvou třech školkách i malé oddělení pro děti mezi 2 a 3 lety. Tím bychom se mj. dostali do souladu se zákonem o státní sociální podpoře, který nabízí dvouletý rodičovský příspěvek, i s obecnou poptávkou slaďování rodičovských a zaměstnaneckých rolí,“ vysvětluje Ivan Langr.

Zkušenosti se sháněním hlídání malého dítěte, které ještě vzhledem k věku nemůže být přijato do školky, má stále více rodin. „Nemohla jsem se vrátit po mateřské do práce, protože mi dceru nevzali do školky kvůli nízkému věku. Je to sice už dva roky zpět, ale moc dobře si pamatuju, jaké to bylo. Byla jsem zoufalá. Nakonec jsem se v práci dohodla s šéfem, vymysleli jsme klouzavou pracovní dobu a hodně mi pomohla babička. Nebýt ale jejich ochoty, těžko bych nastalou situaci vyřešila a přišla třeba o práci,“ vzpomíná Renata Sobotková na svou zkušenost.

Matkám i otcům, kteří se chtějí vrátit brzy do práce a hledají hlídání pro své dvouleté dítko, by mohlo v budoucnu podat pomocnou ruku třeba město.

Představuji si, že bychom např. ve dvou mateřských školách vytvořili oddělení po deseti místech, kde by se o děti starali speciální pedagogové a pak tuto službu nabízet. Uvidíme, jestli bude poptávka. Pokud ano, nabídli bychom mini oddělení jako další službu,“ vysvětluje náměstek. Mateřské školy mohou přijmout děti mladší tří let i dnes, ale podle kritérií doporučených zřizovatelem musí nejprve umístit děti na 3 roky věku.

Štítky mateřská škola, Liberec, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míst ve školkách je dost, kam ale s menšími dětmi?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.