Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Míst ve školkách je stále málo, nová potřebují i školy

Liberci se ani v končícím čtyřletém komunálním volebním období nepodařilo vyřešit problém s nedostatkem míst v mateřských školách. Radnice ale očekává, že už za dva roky bude nabídka převyšovat poptávku. Aby stejný problém nemusela řešit u základních škol, chystá navýšení jejich kapacity o pětinu.

Třeba ZŠ Švermova má po 15 letech funkční venkovní hřiště. Devět škol a školek se také díky evropské dotaci ve výši téměř 54 milionů zateplilo, řekla mluvčí radnice Zuzana Minstrová.

"Největší objem realizovaných projektů byl v letech 2010 a 2011," uvedla. Zadlužený Liberce v minulých letech investice a výdaje na opravy škol a školek postupně snižoval. Zatímco v roce 2010 do jejich obnovy směřovalo přes 73 milionů korun, loni vydalo město řádově jen miliony, hlavně na odstranění havarijních stavů. Za pomoci evropských dotací se větší investice obnovily - za 14 milionů se letos opravila zchátralá tělocvična školy v Ruprechticích a školy ve Františkově a na sídlišti Kunratická mají za 18 milionů obnovená hřiště. Za 16,5 milionu se do konce roku 2015 zateplí další dvě základní a jedna mateřská škola.

Kapacita 31 městských školek od roku 2010 stoupla o 224 míst na 3018. Stále to ale nestačí. Aby se v příštím školním roce dostalo na všechny děti od tří do pěti let, potřeba by bylo o 139 míst více. Tak velký zájem však radnice neočekává. "Část dětí této věkové kategorie je umísťována v předškolních zařízeních jiných zřizovatelů nebo do školky vůbec nechodí," uvedla Minstrová. Školku pro děti svých zaměstnanců si letos otevřely krajský úřad a Technická univerzita, dohromady v nich je asi 75 dětí. V dalších soukromých školkách je přes 500 míst, jsou však znatelně dražší než městské. Často je využívají rodiče, jejichž děti dovrší tří let během školního roku. Pro ně je prakticky nulová šance získat místo v městské školce. Kdyby město mělo zajistit i místa pro ně, kapacitu by muselo navýšit asi o třetinu.

V Liberci za uplynulé čtyři roky vznikla jediná nová školka, 140 míst město získalo přestavbou bývalé ubytovny na sídlišti Gagarinova. I s nákupem budovy to stálo 50 milionů korun. Nová je i školka v Ruprechticích pro 84 dětí. Stavba z kontejnerů ale vznikla ve Věkově ulici jako náhrada za předchozí nevyhovující prostory. Výstavbu provázelo hodně kritiky i z řad koalice. Vedení města sice argumentovalo časovou tísní, stavba se však prodražila z očekávaných 25 milionů na 38 milionů korun a byla dokončená se čtyřměsíčním zpožděním. Do špatně připravené zakázky se přihlásily jen dvě firmy a vyhrála společnost, jejímž jednatelem je bratr náměstka primátorky Jiřího Rutkovského (Unie pro sport a zdraví). Další místa získal Liberec úpravou stávajících školek, někde bylo možné přidat třídu nebo se žádalo o navýšení počtu dětí pro jednotlivé třídy. "K navyšování jsme přistoupili konzervativním způsobem tak, aby v budoucnu nevznikl problém s prostory, pro které by nebylo využití," řekla Minstrová.

Jak silné populační ročníky dospívají, bude třeba navýšit i kapacitu škol. Magistrát má 20 základních škol s celkovou kapacitou zhruba 8900 míst, do dvou let by na 11 školách mělo přibýt 1700 míst. Vybudování nových tříd a zázemí pro školáky si odhadem vyžádá kolem 60 až 70 milionů korun. Znovu se děti vrátí například i do budovy na Žižkově vrchu, která několik let sloužila soukromé hotelové škole. Teď tam magistrát vybuduje sedm tříd pro 120 žáků. Od letošního školního roku je také opět samostatná škola v Ruprechticích. I této škole před lety hrozil zánik, díky protestům místních zůstala zachována alespoň jako odloučené pracoviště. Nyní škola na náměstí Míru plánuje, že zvýší kapacitu z 290 míst na 370.

Míst je sice navenek dostatek, ne všechny děti se ale dostanou na školu, kam je chtějí umístit jejich rodiče. Zejména letos se rozmohla takzvaná zápisová turistika, kdy rodiče změní svému dítěti trvalé bydliště krátce před zápisem, aby spádově patřil k vybrané škole. Letos například téměř o sto procent vzrostl počet dětí u zápisu do prvních tříd na ZŠ Husova a ZŠ Lesní. Město zatím neřeklo, jak bude tento problém v příštích letech řešit.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Ruprechtice, školní rok, Unie pro sport a zdraví, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míst ve školkách je stále málo, nová potřebují i školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.