Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na středních školách v Libereckém kraji ubyla pětina studentů

Studentů na středních školách v Libereckém kraji rok od roku ubývá. V tomto školním roce studuje na 50 středních školách v kraji 16.320 mladých lidí, to je o pětinu méně než před pěti lety. Celková kapacita škol přitom podle krajského úřadu dosahuje 28.599 žáků, v průměru jsou tak školy obsazeny jen z 57 procent.

Liberecký kraj je zřizovatele 37 středních škol, kde v současné době studuje 14.403 studentů. Nejobsazenější školou je Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci. Je naplněna z 94 procent, a zcela tak vyvrací zažitá klišé o tom, že děti nemají zájem o studium na technických školách. "My máme zcela jinou zkušenost, na nezájem si rozhodně nestěžujeme. Sami ale dlouhodobě pracujeme na tom, aby o nás měli školáci zájem," řekl dnes ředitel Josef Šorm. Škola s kapacitou 700 žáků, jich má v současné době 657.

Průmyslová škola už několik let spolupracuje s libereckou univerzitou na projektech, které mají popularizovat přírodní vědy a technické obory, a podle Šorma se to vyplácí. "Projekty umožňují dětem chodit do našich dílen a laboratoří a vyzkoušet si věci, ke kterým se jinak nedostanou, protože třeba pracovní vyučování už ze základních škol téměř zmizelo," uvedl ředitel. Na podobné akce, které se konají většinou v sobotu, přichází podle něj třeba stovka dětí. "Zveme je i na dny otevřených dveří a snažíme se s nimi pracovat," dodal Šorm.

Liberecká strojní průmyslovka má vyšší obsazenost než všechna gymnázia v kraji. Těsně za ní skončilo s obsazeností více než 85 procent Gymnázium Frýdlant, o něco méně studentů mají na Gymnáziu a střední odborné škole pedagogické v Liberci. Třeba obě jablonecká gymnázia jsou obsazena jen zhruba ze dvou třetin. Střední škola gastronomie a služeb v Liberci je využita z pouhé třetiny. Jen o málo lepší je situace Střední průmyslové školy textilní Liberec s obsazeností 35 procent.

Liberecký kraj se navíc co do skladby studentů dlouhodobě liší od celostátního průměru vyšším podílem žáků v oborech s výučním listem a naopak nižším podílem gymnazistů. V učebních oborech v Libereckém kraji studuje více než 38 procent mladých lidí, zatímco celostátní průměr je jen něco málo přes 31 procent. Naopak podíl gymnazistů dosahuje v Česku v průměru téměř 22 procent, v Libereckém kraji jich je podle zprávy odboru školství jen něco přes 17 procent.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, střední škola, Liberec, Josef Šorm, Gymnázium Frýdlant, Střední průmyslová škola, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na středních školách v Libereckém kraji ubyla pětina studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.