Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hradech a zámcích začíná sezona. Víte, kam vyrazit?

Probuzení ze zimního spánku čeká státní hrady a zámky v Libereckém kraji. Pro návštěvníky je připraveno několik novinek, které jsou zaměřeny jak na milovníky klasické historie, tak i na rodiny s dětmi, které vyhledávají spíše kratší prohlídky či prohlídky vedené hravou formou.

Do letošní sezóny vstoupil již v březnu zámek Hrubý Rohozec, který byl návštěvníkům otevřen o víkendech, celoročně zpřístupněný je již tradičně zámek Sychrov. Ostatní objekty přivítají své návštěvníky v sobotu 5. dubna, hrad a zámek Frýdlant a hrad Grabštejn již 1. dubna.

Na Sychrově bude dne 10.5. otevřena „Medvědí galerie“ v zámeckém sklepení, která volně doplňuje hru pro děti i dospělé v zámeckém parku – Cesta za pokladem medvědího klanu. Děti a rodiče dle zakoupených propozic hledají poklad  v zámeckém parku, galerie bude tvořena obrázky medvědů doplněné hrami pro děti od tří let. Dne 10.5. doplní otevření také medvědí trhy a medvědí prohlídky zámkem. V nabídce Sychrova zůstávají také prázdninové prohlídky s princeznou a velké množství kulturních akcí (viz příloha). Pouze v červenci a srpnu zde bude výstava „Pokojíčky pro panenky a vývoj chlapeckých hraček“.

Bezděz si letos připomíná 750 let od podepsání zakládací listiny hradu králem Přemyslem Otakarem II. Velká slavnost se chystá na sobotu 9.8., kdy kromě šermířů, kostýmovaných průvodců, divadla a dalšího programu přislíbil účast i historik a spisovatel PhDr. Vlastimil Vondruška. V podvečer je plánován i koncert a ohňostroj. Tradičně se na Bezdězu plánují šermířská oživení či květnový noční výstup.

Zajímavé výročí se letos připomíná také hrad a zámek Frýdlant – je to právě 380 let, co byl zavražděn významný majitel frýdlantského panství, vévoda Albrecht z Valdštejna. Zámek toto výročí bude připomínat různými kulturními akcemi, po celý rok bude hradní expozice oživena sbírkou zvířecích anomálií, tedy vycpaných zvířecích zrůd, které dokumentují vývojové vady domácího dobytka - např. dvojhlavé tele, kůzle apod.

Zákupy potěší milovníky „tajuplné“ historie, neboť zde od 5.4. do  30. 6. bude k vidění výstava „Zapomenuté zámky“ , která připomene vybavení zámků v okolí, které nebyly po roce 1945 vybrány ke zpřístupnění veřejnosti. Formou náznakově zařízených místností budou prezentovány zejména tyto zámky: Hrubá Skála, Sloup, Kopidlno, Doksy, Mimoň, Zahrádky, Český Dub ad. Cílem výstavy je připomenout význam těchto méně známých památek i zdůraznit důležitost péče o movité kulturní dědictví. Vedle výše uvedených památkových objektů výstava upozorní i na zatím běžně nepřístupné prostory zámku Zákupy, které by měly být v budoucnu po obnově vnitřní výzdoby (tapet a nástropní výmalby) začleněny do prohlídkového okruhu. O prázdninách také Zákupy nabídnou dětské prohlídky a od května i „dětskou trasu s panenkami“.

Výraznou novinku přináší zámek Lemberk – od července budou veřejnosti zpřístupněny nově instalované místnosti: tzv. clam-gallasovské apartmá a vrchnostenské byty zaměstnanců zámku. V souvislosti s výročím 100 let od zahájení 1. světové války bude na Lemberku od 29.7. do konce sezóny k vidění i původní březový kříž, na který se zavěšovaly lístky se jmény padlých k uctění jejich památky. Správa zámku také chystá opakované zpřístupnění věže, noční prohlídky a další kulturní akce.

Na Hrubém Rohozci se v současné době dotváří třetí prohlídkový okruh, který je zaměřen na místnosti pro zámecký personál a také sklepení. Návštěvníci mohli v loňském roce obdivovat nově instalovanou lokajnu, v průběhu sezóny je plánováno zpřístupnění kuchyně. Z kulturních akcí připomínáme oblíbené kostýmované prohlídky či varhanní víkendy.

Na Grabštejně se dokončuje byt nadlesního a rytířský sál, plánuje se reinstalace kaple sv. Barbory a probíhají přípravné práce na instalaci vrchnostenské kanceláře, pokoje úředníka a  „zámeckého“ pokoje. Grabštejn je známý také množstvím kulturních akcí -  s novou kastelánkou Bc. Ivou Bártovou nejenom, že tradiční akce zůstaly, ale budou realizovány i další, jako např. 21. 6. Oslava letního slunovratu – hudební festival pro mladé. Kapely: Tyvole Ježiš Počkej, Bags, Soundtraps.

Zřícenina hradu Trosky bude zpřístupněna, na základě pozitivních ohlasů veřejnosti, všechny pondělky během července a srpna.

Na zámcích zůstává pro rok 2014 vstupné stejné, na hradech Bezděz a Trosky se zvýšilo o 10,-Kč – dospělácké vstupné z 60,- KČ na 70,-Kč  a rodinné ze 160,-Kč na 180,-Kč, přičemž dětské vstupné (40,-Kč) zůstává.

Napsala Lucie Bidlasová

Štítky zámek, hrad, kulturní akce, výstava, Liberecký kraj, Sychrov, Grabštejn, Frýdlant, Hrubý Rohozec, Hrad Bezděz, Zákupy, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradech a zámcích začíná sezona. Víte, kam vyrazit?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.