Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodiče obchází spádovou vyhlášku. Svým dětem mění bydliště

Takovému náporu prvňáčků ještě asi základní školy v Liberci nečelily. Rodiče se za každou cenu snaží do vysněné školy protlačit své ratolesti. Někteří dokonce svým dětem mění trvalé bydliště, které jim místo na té či oné škole zaručí. Po zápisu své děti zase přihlásí zpět na skutečnou adresu bydliště.

Plánovaný počet tříd ale počítal i s rezervou pro sourozence žáků, kteří již na školu chodí. Obcházení vyhlášky formou zápisové turistiky ale ředitele škol o tuto rezervu připravilo. Proto v některých školách nemohou už přijmout dalšího sourozence. Město tak odhaduje, že počet rodičů, kteří se snaží obejít spádovou vyhlášku, dosahuje několik desítek.

„Je mi líto, k čemu se uchýlili někteří rodiče. Je to typická česká vlastnost, hledat všude nějakou mezeru,“ poznamenala primátorka Liberce Martina Rosenbergová.„My ale nemůžeme vychovávat rodiče k tomu, aby se chovali slušně. Město se snažilo novou spádovou vyhláškou vyjít vstříc zvýšenému zájmu o některé základní školy, a nemůže za to, že rodiče našli způsob, jak vyhlášku obejít,“ dodala.

Zápisová turistika není něčím novým a v Liberci je běžnou praxí už několik let. Nárůst prvňáčků v některých oblastech je letos ale rekordní. Skoro o sto procent vzrostl například počet dětí u zápisu do prvních tříd na ZŠ Husova a ZŠ Lesní.

Řešení celé situace zůstává v nedohlednu. Kapacitu škol jen tak rozšířit nelze a zabránit rodičům v obcházení vyhlášky také ne. Jedním z řešení, které se užívá v jiných městech, je kontrola rodin na uvedených adresách.

„Sledujeme, jak řeší problémy s nárůstem prvňáčků v základních školách v jiných městech. Hledáme cesty, jak zabránit do budoucna tomu, aby v takové míře jako dosud rodiče spádovou vyhlášku zneužívali,“ zdůraznil náměstek primátorky pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda.

Do prvních tříd základních škol v Liberci by mělo podle předpokladu ve školním roce 2014/2015 nastoupit 1031 žáků. Toto číslo zřejmě ještě zvýší děti z okolních obcí nebo děti rodičů, kteří se do Liberce stěhují. V letošním školním roce je otevřeno v Liberci 41 prvních tříd, pro školní rok 2014/15 základní školy podle očekávání otevřou 43 prvních tříd. Zápisy do prvních tříd začaly 15. ledna, budou trvat do 15. února.

Štítky Liberec, základní škola, školní rok, Martina Rosenbergová, Kamil Jan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče obchází spádovou vyhlášku. Svým dětem mění bydliště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.