Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji začaly přijímací zkoušky na střední školy

V Libereckém kraji dnes začaly jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Zapojily se všechny střední školy zřizované krajem s výjimkou Střední odborné školy Jablonecká v Liberci, která nemá maturitní obory, řekla dnes novinářům krajská radní pro školství Alena Losová (Změna).

Liberecký kraj byl jediným v zemi, kde se žádná škola nezapojila minulý týden do pilotního testování přijímacích zkoušek na maturitní obory, které vyhlásilo ministerstvo školství.

"Máme testy mnohem propracovanější než měl takzvaný pilot," poznamenala Losová. Liberecký kraj zavedl jednotné přijímací zkoušky už před pěti lety, vedle češtiny a matematiky testuje i obecné studijní předpoklady, což ve státních zkouškách chybí. Na rozdíl od projektu ministerstva platí navíc v Libereckém kraji jednotné přijímací zkoušky nejen pro gymnázia a střední školy, ale také pro školy umělecké nebo sportovní gymnázia a také pro obory nástavbového studia. "Do přijímacího řízení se zapojuje 3400 žáků 9. tříd základních škol a 300 až 500 páťáků," doplnila Losová.

K pilotnímu testování se přihlásilo přibližně 650 škol s maturitními obory ze 13 krajů. Nejvíce jich bylo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. "Testy jednoznačně ukázaly, že jsou dobrým nástrojem pro ředitele škol, protože umí rozlišit, jak a jestli je uchazeč připraven na studium na střední škole, na kterou se hlásí. Kvituji také, že nikdo nekritizoval validitu testů, jako tomu bylo v minulosti u maturit, a že se osvědčily také otevřené úlohy. Nyní bude následovat široká debata nad výsledky pilotáže," uvedl dnes k výsledkům ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Liberecký kraj kritizoval i to, že se testování uskutečnilo mimo termín prvního kola přijímacích zkoušek na střední školy, které se letos konají v období 22. až 30. dubna. Kvůli tomu se objevila právní stanoviska zpochybňující využití výsledků těchto testů pro přijímání žáků na střední školy. Ministerstvo ale označilo tyto obavy za bezpředmětné, protože ředitelé mají právo stanovit si jakákoliv kritéria. Jedním z nich může být i výsledek těchto testů, přičemž stačí, když budou ředitelé přihlížet alespoň ke známkám na vysvědčení.

Ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci Josef Šorm dnes upozornil na to, že kvůli pilotnímu testování může Liberecký kraj přijít o část studentů. "Už včera jsem dostal od dvou přihlášených informaci, že je na základě testu přijali ke studiu v sousedním Královéhradeckém kraji a že ke zkouškám ani nepřijdou, dnes se ozvali další," řekl. Strojní průmyslovka se ale příliš neobává, že by třídy nenaplnila, ke studiu se hlásí zhruba dvakrát víc dětí, než mohou přijmout. Tradičně největší zájem je o obor informační technologie, kde má škola 96 přihlášek, otvírat bude ale jen jednu třídu pro 30 studentů. Na jiných školách, hlavně u hranic se sousedními kraji však mohou podle Šorma žáci školám chybět.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, střední škola, přijímací zkoušky, Alena Losová, Liberec, studium, Josef Šorm, Marcel Chládek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji začaly přijímací zkoušky na střední školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.