Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Všechny spádové děti se dostanou do škol bez losování

Rodiče prvňáčků si můžou oddechnout. Liberecké základní školy pojmou všechny spádové děti, které 22. ledna absolvovaly zápisy do prvních tříd pro školní rok 2015/2016. Alespoň to předběžně ukazují data, která magistrát vyhodnotil na základě statistik od jednotlivých škol. Díky zápisové turistice tak nejspíš nikdo nepřišel o místo v první třídě.

„Jinak řečeno, na žádné z libereckých základních škol by neměla nastat situace, že by ředitelé za účasti rodičů museli losovat, které ze spádových dětí nebude moci do 1. třídy ve spádové škole nastoupit. Jedinou výjimkou je ZŠ Lesní, kde i po započtení odkladů máme několik spádových dětí nad kapacitu školy. Ale vzhledem k tomu, že mnohé děti úspěšně absolvovaly zápis i v jiné škole, podaří se snad individuálními dohodami vyřešit i tento problém,“ uvedl náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Je zjevné, že v případě ZŠ Lesní opět neblaze zaúřadovala zmíněná zápisová turistika, jíž ale zřejmě nelze legálně nijak čelit. Zatímco v září 2014 bylo v hranicích spádového obvodu této školy hlášeno 51 dětí – budoucích prvňáků, v lednu 2015 se jich s trvalým pobytem přišlo zapsat již 70. Podobný nárůst zaznamenala i spádová oblast ZŠ Husova – v září 2014 zde bylo hlášeno 19 předškoláků, o čtyři měsíce později se jich jako spádových ale přišlo zapsat 49.

Zápisová turistika, kdy rodiče změní svému dítěti trvalé bydliště krátce před zápisem, aby spádově patřilo k vybrané škole, se v Liberci děje už několik let. Minulý rok byl ale nárůst budoucích prvňáčků podle trvalého bydliště v některých oblastech rekordní. Téměř o 100 procent vzrostl počet například u zápisu do prvních tříd právě na ZŠ Husova a ZŠ Lesní. Jde o školy, jež mají v Liberci dlouhodobě vysoké renomé.

K této praxi se přitom před pár dny poměrně jasně vyjádřila i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která podobné počínání označila za zneužití práva ze strany rodičů. „Jedinou cestou, jak v budoucnu podobnou praxi minimalizovat, je ukázat rodičům, že v Liberci máme kvalitní všechny základní školy, za nimiž je v posledních letech vidět obrovský kus práce a pokrok. A pokud to pochopí i rodiče, zápisové turistiky výrazně ubyde,“ podotkl Ivan Langr.

Prakticky všechny základní školy ale budou moci přijmout i řadu nespádových dětí. Zde už záleží na jednotlivých ředitelkách a ředitelích, jaká kritéria pro přijetí zvolí. Může se tedy dostat i na losování, které už dokonce na některých školách praktikovali.

Losování jako vůbec nejobjektivnější a nejspravedlivější řešení přitom ředitelům škol doporučuje i krajský úřad a rovněž veřejná ochránkyně práv Šabatová. Na 20 základních školách na území města Liberce bude k 1. 9. 2015 podle předpokladů kapacita 1 396 míst v prvních třídách. K zápisům přitom přišlo 1 598 dětí, z toho 1 015 ze spádového obvodu. Předpokládá se rovněž 168 odkladů školní docházky.

Štítky základní škola, turismus, Liberec, právo, Ivan Langer, Anna Šabatová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny spádové děti se dostanou do škol bez losování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.