Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zápisy do škol budou letos v Liberci poprvé v jednotném termínu

Zápisy do prvních tříd základních škol v Liberci se letos uskuteční poprvé v jednom termínu, a to ve čtvrtek 22. ledna. Některé školy ale uspořádají ještě jeden termín pro děti mimo svoji spádovou oblast. Míst je sice dostatek, ne všechny děti se však dostanou na školu, o kterou mají zájem.

Podle údajů z matriky by k zápisu mělo přijít v krajském městě 1152 dětí, loni do 21 škol v Liberci nastoupilo 1076 prvňáčků. Jednotný termín se podle Minstrové zvolil po dohodě s řediteli škol. "Pro rodiče to je lépe zapamatovatelné. Zároveň by se mohl omezit počet podávaných přihlášek, kdy rodič s dítětem přijde na vícero škol," řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Každá škola v Liberci má sice vymezenou svoji spádovou oblast, jen těžko je ale možné odhadnout, kolik dětí do ní nakonec k zápisu přijde. Někteří rodiče totiž mění svému dítěti trvalé bydliště krátce před zápisem, aby spádově patřilo k vybrané škole. Další se snaží dostat dítě na školu v blízkosti svého pracoviště nebo volí takovou, která má renomé.

Více dětí, než může přijmout, obvykle míří k zápisu na ZŠ Lesní. Ředitel školy Jiří Dvořák očekává, že ve čtvrtek přijde přes sto zájemců. Škola u botanické zahrady přijme 56 dětí do dvou tříd. "Prostory pro další třídu ve škole nejsou," konstatoval Dvořák.

Hlavním kritériem pro přijetí na všech školách v Liberci bude spádovost, někde se budou snažit zohlednit i sourozence na škole či předpoklady ke specializaci školy. Například na ZŠ Husova budou zohledňovat předpoklady pro intenzivní výuku cizích jazyků. Pokud bude kritéria splňovat více dětí, než je kapacita školy, rozhodne o přijetí los.

U ZŠ Lesní hrozí, že by se los v důsledku "zápisové turistiky" mohl týkat i dětí ze spádové oblasti. "Kdyby to nastalo, tak to bude u nás poprvé. Nadšeni z toho nejsme. Nemáme ale nástroje, jak řešit tuto situaci jinak," uvedl Dvořák.

Loni ZŠ Lesní otevřela tři třídy po 24 žácích, což stačilo na děti ze spádové oblasti a osm děti z jiných čtvrtí Liberce, které mají na škole sourozence. Dvořák by si přál, aby se zájem rodičů o školy ve městě více rozložil. "Vidím na spoustě škol, že udělali obrovský kus práce," řekl. Změnit obecné povědomí o škole je ale podle Dvořáka "běh na dlouhou trať".

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Jiří Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápisy do škol budou letos v Liberci poprvé v jednotném termínu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.