Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zápisy do škol jsou za dveřmi. Víte, kde hlásit prvňáčka?

Už za týden, konkrétně ve čtvrtek 22. ledna, se koná zápis do základních škol zřizovaných městem Liberec. Víte, do které školy vaše dítě patří podle spádové vyhlášky? Pomoci vám může právě tento článek, ve kterém najdete přehled všech ulic v Liberci s příslušnými školami.

Kompletní seznam najdete zde. S případnými dotazy se mohou rodiče budoucích prvňáčků obracet na jednotlivé ředitele základních škol, případně na vedoucí oddělení školství a kultury Lenku Řebíčkovou na e-mailu rebickova.lenka@magistrat.liberec.cz. O přijetí dítěte k základnímu vzdělávání rozhoduje ředitel školy.

Spádové oblasti základních škol se po roce opět změnily. Počet obvodů se zvýšil z 20 na 21. Takzvanou zápisovou turistiku ale ani aktualizovaná vyhláška nevyřeší.

"Vyhláškou se to nedá odstranit. Ta se má nějakým způsobem pokusit do jisté míry regulovat spádové oblasti, aby se dostalo na všechny děti, které tam bydlí dlouhodobě. Pokud se tam děti přistěhují jen na krátké období, s tím vyhláška neudělá nic," řekl dříve pro ČTK náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Zápisová turistika, kdy rodiče změní svému dítěti trvalé bydliště krátce před zápisem, aby spádově patřilo k vybrané škole, se v Liberci děje už několik let. Minulý rok byl ale nárůst budoucích prvňáčků podle trvalého bydliště v některých oblastech rekordní. Téměř o 100 procent vzrostl například počet dětí u zápisu do prvních tříd na ZŠ Husova a ZŠ Lesní. Jde o školy, jež mají v Liberci dlouhodobě vysoké renomé.

Štítky Liberec, základní škola, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápisy do škol jsou za dveřmi. Víte, kde hlásit prvňáčka?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.