Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocných s chřipkou ubylo, liberecká nemocnice opět povolila návštěvy

Nemocných chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji ubylo, počet případů klesl pod hranici epidemie. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1501 nemocných, což je o 17,3 procenta méně než minulý týden. V souvislosti s chřipkou ale zemřel další člověk, od začátku chřipkové sezony je to v kraji čtvrtý případ.

Nemocnost v kraji se dostala pod hranici epidemického prahu, což je 1600 až 1700 případů na 100 tisíc obyvatel. Stále se ale objevují nové případy infekcí podobných chřipce. "Nelze tedy říct, že virus chřipky již v naší populaci nekoluje," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Riziko nákazy podle ní trvá zejména u neočkované části populace. Virus chřipky byl v kraji dosud laboratorně prokázán u 138 pacientů, za poslední týden přibylo 32 případů. Pokaždé šlo o typ A. "Evidujeme jeden závažný průběh, kdy si onemocnění vyžádalo hospitalizaci pacienta na ARO," dodala Balašová.

Nejnižší nemocnost v kraji je na Liberecku s 1378 případy na 100 tisíc obyvatel, pokles za poslední týden byl skoro o 30 procent. Nejvyšší je na Jablonecku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1688 nemocných. Na Jablonecku je také nejvyšší nemocnost u nemocí podobných chřipce, 89 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nemocných s akutními respiračními chorobami ubývá v celé zemi. Za poslední týden nemocnost v průměru za celou republiku klesla o 14,5 procenta na 1335 případů na 100 tisíc obyvatel.

Některé nemocnice v kraji už odvolaly zákaz návštěv. Nadále platí jen v Semilech a Jilemnici. Částečný zákaz má i nemocnice ve Frýdlantu, návštěvy nesmí za pacienty na jednotku intenzivní péče a na oddělení dlouhodobé ošetřovatelské péče. Zákaz návštěv v liberecké nemocnici dnes skončil. "Krajská nemocnice Liberec s okamžitou platností ruší zákaz návštěv ve všech svých zařízeních v Liberci, Turnově a Jablonném v Podještědí," dodal mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Štítky chřipka, návštěva, Krajská nemocnice Liberec, nemoc, Liberecký kraj, Liberec, Krajská hygienická stanice, okres Jablonec nad Nisou, Nemocnice Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s chřipkou ubylo, liberecká nemocnice opět povolila návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.