Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na těžkosti s hernií aneb s kýlou do Frýdlantu třeba i v sobotu

PR článek

Hernia, česky kýla vzniká v místech oslabení stěny břišní, kdy se protrhnutím části stěny dostávají do podkoží orgány dutiny břišní a projevují se navenek jako vyklenutí. Herniologie je obor chirurgie zabývající se problematikou kýl od prevence, přes operační řešení až po pooperační stavy. Jedinou správnou a účinnou metodou léčby kýly je u dospělých pacientů operace, která patří k nejčastějším chirurgickým zákrokům vůbec. Kýla je poměrně závažný zdravotní stav, který může vést i k život ohrožujícím komplikacím, zejména pokud dojde k jejímu uskřinutí. Kýla sama nezmizí.

V EUC se operativě kýly věnují tři pracoviště, EUC Klinika Kladno, Nemocnice Atlas ve Zlíně a Nemocnice Frýdlant. Na všech pracovištích se provádějí operace nejmodernějšími metodami s vysokou mírou úspěšnosti. Úroveň léčby v EUC garantují dva přední čeští specialisté na tuto problematiku, členové výboru České herniologické společnosti MUDr. Tomáš Bureš z EUC Kliniky Kladno a MUDr. Lukáš Kohoutek z Nemocnice Frýdlant. Ten se svým týmem založil Kýlní poradnu, webové stránky www.kylniporadna.cz. „Chtěli jsme pomáhat jednoduše, na formulář na našich stránkách nás může kdokoliv zkontaktovat a problém týkající se kýly či jen podezření na ni s námi zkonzultovat a v případě zájmu si s námi domluvit osobní konzultaci a klinické vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Kohoutek.

Jaké jsou kýly

Kýly můžeme rozdělit několikerým způsobem, na vnější a vnitřní kýly, vrozené a získané, primární a sekundární, nebo podle místa vzniku na tříselné, břišní, pupeční, v jizvě aj. Ve většině případů se jedná o kýly vnější, které jsou viditelné navenek a projevují se jako vyklenutí či zpočátku jako citlivé místo v oblasti budoucího vzniku kýly. Vnitřních kýl, které se projeví obtížemi, je statisticky v naší populaci výrazně méně. Kýla může postihovat od novorozenců, dětí a dorostenců přes dospělou populaci až po důchodový věk prakticky každého. Nejčastějším typem mezi kýlami vyskytujících se u mužů je kýla tříselná, která postihuje muže až čtyřikrát častěji než ženy. U pupečních kýl naopak prim hraje ženská populace s převahou žen po porodu. V průběhu těhotenství totiž povoluje a rozpíná se stěna břišní a dochází ke vzniku pupeční kýly. Kýly v jizvě jsou závislé na lokalizaci dané jizvy na břiše.

Statistika

Za rok podstoupí v České republice operační zákrok asi 650 tisíc nemocných, z toho tvoří čtvrtinu operace kýl, stejný podíl mají ortopedické operace velkých kloubů. Pro zajímavost, operace žlučníku činí jen 3,1% celkového počtu provedených operací ročně.

Kýly tříselné představují asi jednu třetinu z operací všech kýl, v posledních letech přibývá operačních zákroků v oblasti kýl v jizvě. To je způsobeno lepší diagnostikou kýl, zlepšující se zdravotní gramotností veřejnosti a výrazně lepší nabídkou kvalitních implantátů, tzv. sítěk určených k vyztužení stěny břišní. Zjednodušeně řečeno – dříve se kýly v jizvě často prostě neřešily pro jejich komplikovanost, technickou náročnost operačních postupů a vysoké požadavky na kvalitní materiály, které jsou dnes již většinou rutinně používané na specializovaných pracovištích.

Jak se dají léčit

Kýla se nedá vyřešit jinak než operačně, proto je léčba vždy spjatá s operačním zákrokem. Existují různé pomůcky (kýlní pásy), které by měly pomoci klientům s kýlou, kteří nejsou operačního zákroku schopni, ale kýlu tím nevyléčí, mají pouze podpůrný charakter. „My kýlní pásy s oblibou a s velkou výhodou používáme u pacientů po operaci rozsáhlejších kýl. Jsou důležitou součástí rehabilitačního procesu v pooperačním období u pacientů s velkými kýlami,“ podotýká primář chirurgie MUDr. Lukáš Kohoutek. Léčba kýl by měla respektovat tzv. guidelines – pravidla, která jsou vytvářena předními odborníky herniologie na podkladě tzv. evidence-based medicine, tedy medicíně založené na důkazech. Pro jednotlivé typy kýl existují dané doporučené postupy léčby. Úspěšnost léčby je výrazně vyšší u moderních metod, kdy je během operace provedena tzv. beznapěťová plastika. Podle statistik se u velkých kýl v jizvě až u 30 % případů kýla vrací, což lze správným výběrem operační metody a použitého materiálu snížit.

Operace v sobotu, v neděli jste doma

Problémy s kýlou postihují často lidi v produktivním věku, kteří si nemohou dovolit dlouhou pracovní neschopnost či nechtějí odkládat své pracovní povinnosti, a proto oceňují možnost operace v sobotu, kterou nabízíme v Nemocnici Frýdlant. V praxi to znamená, že pacient projde vyšetřeními potřebnými k operačnímu výkonu a v sobotu absolvuje operační zákrok. Při bezproblémovém průběhu je možné po pečlivém zhodnocení pooperačního stavu a spolupráci pacienta nemocniční lůžko opustit už v sobotu večer či v neděli dopoledne a klienta propustit do domácího léčení a může tedy v pracovním nasazení pokračovat nadále buď z domova, tzv. home-office, či v pracovním procesu v případě, že se nejedná o fyzicky náročnou práci. Operace kýl je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Zákony ČR nepovolují nadstandardní služby ve smyslu např. hrazení materiálu – sítěk, které se u operací kýl často využívají. Proto záleží na každém operatérovi, jaký materiál (v případě, že je indikován) si pro svého pacienta zvolí. Je velký rozdíl mezi jednotlivými typy materiálů používaných v kýlní chirurgii a záleží na zkušenosti a znalosti operujícího, jaký nejvhodnější typ materiálu k danému typu operace kýly zvolí. Na našich pracovištích se osvědčil individualizovaný přístup ke každému pacientovi, kdy po důkladném vyšetření volíme tzv. „na míru“ každému pacientovi zvlášť typ operace včetně výběru nejvhodnějšího materiálu. V zahraničí též známé pod ustáleným výrazem „tailored approach“.

Jaké jsou trendy v chirurgii?

Tempo životního stylu celé společnosti se stále zvyšuje. Spěcháme, sotva stíháme práci, volného času zbývá již jen minimum. Na to reaguje i vývoj v chirurgii směrem ke zkracování doby hospitalizace, mini-invazivním přístupům a k elektivní – tedy plánované chirurgii. Nemocnice Frýdlant nabízí jednodenní a krátkodobé hospitalizace s možností operačních řešení pro pacienty v co nejkratší době. „V praxi to znamená to, že v případě plánovaného zákroku za námi pacient přichází ke konzultaci a po základním chirurgickém vyšetření odchází s plánem péče tak, aby vše vyhovovalo jeho potřebám a časovým požadavkům. Volíme tedy předoperační přípravu, termín operace a pooperační péči pro pacienta ryze individuálně dle jeho aktuálních zdravotních i sociálních potřeb,“ vysvětluje primář Kohoutek.

Světové zkušenosti v malé nemocnici

Primář chirurgie MUDr. Lukáš Kohoutek se pravidelně s členy svého týmu zúčastňuje celosvětových či evropských kongresů s tematikou všeobecné chirurgie a také herniologie. Každý rok Evropská herniologická společnost (EHS) pořádá kongresy týkající se jednotlivých kýl, zaměření se týká tříselných kýl, velkých břišních kýl, kýl v jizvě, prevencí vzniku kýl, léčby komplikací spojeným s kýlami, jejich operačním řešením, pooperačním stavem, novinek na poli vývoje kýlních implantátů, aj.

Mnohé kongresy mají ve svém portfoliu i tzv. live-surgery, tedy operaci v přímém přenosu. Tyto kongresy mají pro lékaře obrovský přínos pro svou autenticitu. Na takovéto akce není nutné cestovat pokaždé do zahraničí, čeští chirurgové patří mezi evropskou i světovou špičku i v herniologii. „V roce 2014 jsem byl spolu s kolegy v Miláně u prezidenta EHS profesora Campanelliho slavnostně převzít zakládací listinu České herniologické společnosti, větve Evropské herniologické společnosti, v níž jsem místopředsedou. Tato společnost od té doby každým rokem pořádá Herniologickou konferenci v Olomouci, která se těší vysoké odborné úrovni tuzemské i světové chirurgie a jejíž významnou součástí je i live-surgery, kde s předními českými i zahraničními odborníky operujeme v přímém přenosu a konzultujeme problematiku kýl,“ dodává MUDr. Lukáš Kohoutek.

Tým chirurgů z Nemocnice Frýdlant se účastnil v posledních letech kongresů v Baden Badenu, Rotterdamu, Edinburghu, Miláně, v USA i v japonském Kjótu. Primář Lukáš Kohoutek: „Lékaři z našeho chirurgického oddělení se spolupodíleli na pořádání 80. jubilejního celosvětového kongresu International College of Surgeons v Praze a Plzni a přednesli tři příspěvky zaměřené na kýlní problematiku. Dvě z našich třech prací byly oceněny jako top ten a vyznamenány cenou pořadatele kongresu.“

Více k nalezení

www.kylniporadna.cz
http://www.rozhlas.cz/sever/host/_zprava/mudr-lukas-kohoutek-o-kyle-9-prosinec--1428821
https://www.europeanherniasociety.eu/
https://www.herniamed.de/?q=en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26518832 - součást tzv. guidelines v rámci EHS

Štítky pacient, léčba, materiál, Nemocnice Frýdlant, Frýdlant, Kladno, EUC Klinika Zlín a.s., Česko, Tomáš Bureš, Milán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na těžkosti s hernií aneb s kýlou do Frýdlantu třeba i v sobotu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.