Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči a policisté dostali 36 defibrilátorů. Díky nim se zvýší šance na přežití pacientům se zástavou

Mezi jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů a také mezi policisty bylo rozmístěno 36 automatických externích defibrilátorů (AED). Díky nim mohou zahájit resuscitaci ještě před tím, než se na místo dostanou záchranáři. Defibrilátory dodal Liberecký kraj ve spolupráci s krajskou záchrankou.

Podle záchranářů se šance na přežití pro pacienty s prokázanou náhlou zástavou oběhu zvýší asi o deset procent. „Podstatou tohoto projektu není snaha záchranné služby přesunout část svých povinností na ostatní složky IZS. Naší snahou je, zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku náhlé zástavy oběhu. To vše díky ochotě a možnostem dalších složek IZS,“ řekl k projektu vedoucí operátor krajské záchranky Petr Matějíčka.

Právě on na tomto projektu se svým týmem pracuje dva roky. Inspiroval se v Jihomoravském a Ústeckém kraji, kde už tato spolupráce funguje. Vytvořením sítě z policistů a hasičů se zkrátí doba, která uplyne od vzniku zástavy oběhu do podání prvního defibrilačního výboje o přibližně 5 minut.

To je důležité hlavně v místech, kam to má záchranka daleko. „V Libereckém kraji dojde přibližně k 400 náhlým zástavám oběhu za rok. Průměrná dojezdová doba našich posádek na místo události je 8 až 9 minut od zavolání. Jsou ale místa, kde je tato doba nad 10 minut a v Libereckém kraji se to týká  asi 40 procent případů. S každou minutou se však rapidně snižuje šance na přežití až o 10 procent,“ vysvětlil Matějíčka.

Liberecký kraj poskytl na projekt 2 050 000 korun, záchranná služba za ně nakoupila 36 přístrojů. „Všichni, kdo jsou do projektu zapojeni, prochází v současné době důkladným školením. Vedou je lektoři z řad záchranářů krajské záchranné služby. Hasiči i policisté se během školení seznámí se základními teoretickými poznatky o resuscitaci (tedy oživování) dospělého i dítěte, s používáním přístroje AED a v neposlední řadě si každý prakticky vyzkouší provádění resuscitace,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Kde mají automatické externí defibrilátory

Profesionální hasiči
Liberec
Raspenava
Česká Lípa
Jablonné v Podještědí
Jablonec nad Nisou
Tanvald
Semily
Turnov
Jilemnice

Policie ČR
Liberec
Černousy
Česká Lípa
Mimoň
Doksy
Cvikov
Železný Brod
Smržovka
Rychnov u Jablonce nad Nisou
Lomnice nad Popelkou

Dobrovolní hasiči
Hrádek n/N
Osečná
Český Dub
Hejnice
Višňová
Nové Město p/Smrkem
Jindřichovice p/Smrkem
Hodkovice n/Mohelkou
Heřmanice
Kryštofovo Údolí
Žandov
Stráž pod Ralskem
Kamenický Šenov
Rokytnice nad Jizerou
Studenec
Harrachov
Vysoké nad Jizerou
ÚO Semily
Rokytnice nad Jizerou
Studenec

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky zástava, Liberecký kraj, projekt, zdravotnická záchranná služba, Liberec, Česká Lípa, Semily, Rokytnice nad Jizerou, Studenec, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči a policisté dostali 36 defibrilátorů. Díky nim se zvýší šance na přežití pacientům se zástavou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.