Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji skončila všechna opatření kvůli ptačí chřipce

V Libereckém kraji v pondělí skončilo poslední ze tří opatření, která veterináři vyhlásili kvůli ptačí chřipce. V kraji se letos objevilo jedno ohnisko v Turnově a dvě v Liberci. Zasažena byla i liberecká zoologická zahrada, kde na počátku února uhynula na ptačí chřipku labuť a o pár dní později také samice kriticky ohroženého pelikána skvrnozobého.

"Objevily se sice ještě nějaké úhyny u volně žijících ptáků, není to ale riziko pro chovy a drobnochovy," uvedl ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta. Zpřísněný režim proto už v neděli odvolala i zoologická zahrada. "Vyšetřili jsme všechny pelikány, a pokud jde o viry, jsou výsledky negativní. Provedli jsme i dezinfekci, přesto zůstávají pelikáni i pštrosi zavření v zázemí. Rádi bychom už ale pustili ven plameňáky, kteří jsou také už několik týdnů zavření. Chceme, aby mohli chodit ven," řekl ředitel zoo David Nejedlo.

První ohnisko ptačí chřipky bylo v Libereckém kraji potvrzeno 25. ledna v malochovu drůbeže v Turnově na Semilsku. Usmrtit tam museli veterináři 57 slepic, kachen, hus, bažantů a holubů. Druhé ohnisko bylo potvrzeno 5. února v drobnochovu s deseti kusy kachního plemene indický běžec v Hanychově na okraji Liberce. Všichni ptáci tehdy uhynuli. O pár dní později se třetí ohnisko objevilo na opačné straně města v zoo. V izolaci tam uhynula labuť, další čtyři labutě a čtyři husy musely být utraceny. Později uhynul také vzácný pelikán.

Nemoc zasahující ptáky se v českých chovech objevila na začátku roku. Veterináři vyhlásili 38 ohnisek, kolem kterých zpřísnili veterinární dozor. Veterináři utratili zhruba 98.000 ptáků a zlikvidovali 115 tisíc vajec. Většina opatření v souvislosti s ptačí chřipkou už skončila, státní veterinární správa proto už zrušila celostátní zákaz pořádání výstav a burz ptactva, který zavedla v první třetině ledna. Komerční chovatelé také mohou mít drůbež venku ve volných výbězích. Podle aktuálních veterinárních údajů je chřipka stále rozšířená skoro na celém území Evropy, vyskytla se již v 26 zemích.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky ptačí chřipka, Liberecký kraj, pelikán, ptáci, Liberec, Turnov, Krajská veterinární správa, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji skončila všechna opatření kvůli ptačí chřipce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.