Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

S jarem už se probouzí i klíšťata. Loni se encefalitidou nakazilo přes pět set lidí

Celkem 565 lidí se loni nakazilo klíšťovou encefalitidou. A právě v těchto dnech se klíšťata probouzí. Je tedy dobré na to myslet a návštěvu přírody tomu přizpůsobit. Další variantou je očkování, které například loni využilo 1183 Liberečáků.

„Klíšťata se v posledních dnech skutečně objevují. Lidé by si při pobytu v přírodě už měli dávat pozor,“ řekl Tomáš Vráblík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ten se zabývá prognózou aktivity klíšťat. Od jara do podzimu ji dvakrát týdně zveřejňuje, přičemž první letošní výhled se chystá vydat ve čtvrtek 23. března.

Sezona klíšťat je od poloviny března do listopadu a možné je se proti klíšťové encefalitidě očkovat. V celém Libereckém kraji této možnosti v roce 2015 využilo 4048 lidí, loni už to bylo 4929.

Na očkování můžete také získat příspěvek. „Pokud lidé nechtějí v přírodě riskovat nákazu klíšťovou encefalitidou, měli by se urychleně nechat očkovat. Klienti VZP mají možnost čerpat na očkování příspěvek až 500 korun,“ informoval tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, příroda, očkování, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Český hydrometeorologický ústav, Oldřich Tichý, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S jarem už se probouzí i klíšťata. Loni se encefalitidou nakazilo přes pět set lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.