Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radkovi při lyžování selhalo srdce. Přežil a nyní přišel poděkovat svým zachráncům

Jen čtyři dny po svých čtyřiatřicátých narozeninách se Radek U. podruhé narodil. Při večerním lyžování na Benecku mu náhle selhalo srdce a byl jen pár minut od smrti. Už na svahu se ale našlo několik lyžařů, kteří mu okamžitě začaly pomáhat, brzy byla na místě také Horská služba a po osmnácti minutách i záchranáři. A právě těm přišel mladý muž poděkovat přímo na jilemnickou základnu.

Co nejrychleji poskytnutá pomoc rozhoduje, zvlášť v tomto případě. Je 8. března kolem 19. hodiny a Radkův život visí na vlásku. Díky pomoci lyžařů a horské služby ještě má šanci žít.

Po příjezdu zdravotníků na místo je Radek stále v kritickém stavu. Záchranáři ho proto přebírají do své péče. „S pomocí mnoha přístrojů a léků se po několika desítkách minut daří obnovit jeho vlastní srdeční činnost. Radkův stav se velmi pomalu začíná stabilizovat a mladý muž tak může být transportován do Fakultní nemocnice, kde je krátce po 21. hodině zápas o jeho život předán do rukou nemocničního personálu,“ popisuje dramatický případ mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev.

Takto většina případů pro záchranáře končí, tentokrát je to ale jinak. U dveří jilemnické základny záchranářů se 20. dubna objevuje sympatický chlapík v kšiltovce. Chce poděkovat těm, co mu zachránili život.

„Pro náš tým to bylo nezvyklé a velmi potěšující. Nelze však nepřipomenout, že klíčovou roli celého příběhu sehráli zmínění lyžaři. Bez jejich všímavosti, duchapřítomnosti a perfektně poskytnuté první pomoci by Radkův příběh skončil krátce po 19 hodině 8. března 2017. Proto si také tito náhodní aktéři zaslouží náš i Radkův obrovský dík! A také naše uznání!“ dodal mluvčí záchranky.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky lyžař, Benecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radkovi při lyžování selhalo srdce. Přežil a nyní přišel poděkovat svým zachráncům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.