Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet pacientů s melanomem prudce stoupá, přitom stačí dodržet jednoduchá pravidla

Melanomem, nejagresivnějším typem rakoviny kůže, onemocní rok od roku stále víc lidí. Podle údajů VZP vzrostly náklady na biologickou léčbu onemocnění až o neuvěřitelných 1 000%. Vloni se s touto chorobou v Libereckém kraji potýkalo 860 pacientů.

„Tak obrovský nárůst je jen stěží uvěřitelný. Zatímco ještě v roce 2013 zaplatila naše zdravotní pojišťovna za biologickou léčbu svých klientů se zhoubným melanomem necelých 21 milionů, loni už to bylo více než 230 milionů korun. Průměrné náklady na biologické přípravky pro jednoho nemocného s melanomem přesahují 1 milion korun. Celkem loni VZP vydala za léčbu této diagnózy 331 milionů,“ uvedl Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Enormní zvýšení nákladů na léčbu vyplývá především z nástupu nových léků. Ty prodlužují celkové přežití, nicméně bohužel ani ony nedokáží rakovinu kůže vyléčit. Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. Jen menší části pacientů může vzhledem k jejich stavu přinést užitek moderní biologická léčba. Nejčastěji lékaři odhalí zhoubný melanom na trupu pacienta, následují dolní končetiny a horní končetiny. Následuje obličej, partie rtů či očních víček.

Prevence není složitá, aktuální je s příchodem léta

Zejména přes léto a pak např. při pobytech u moře, výletech či sportování je důležité dodržovat několik základních pravidel.

1. Vyvarovat se přímému slunečnímu svitu mezi 11. – 15. hodinou.
2. Vyhledávat stín a krýt se před slunečním zářením.
3. Nosit sluneční brýle.
4. Používat tzv. širokospektré fotoprotektivní prostředky (chrání před UVA i UVB spektrem).
                                                                                                                      Zdroj: www.melanom.cz

„Evropské statistiky ukazují, že pro spálení kůže je nejrizikovější jízda na kole a rekreační běh,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger. Proto by se měly tyto aktivity provozovat mimo poledne, s voděodolným ochranným krémem nebo s oblečením, které chrání proti UV záření. Právě typ oblečení je rozhodující pro vznik melanomu. Ten se objevuje u mužů nejčastěji na trupu a u žen na dolních končetinách.

„Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem, zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu a následně histologickým vyšetřením,“ říká doc. MUDr. Monika Arenbergerová.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže.

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky pacient, melanom, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, rakovina kůže, Liberecký kraj, Oldřich Tichý, Petr Arenberger, Monika Arenbergerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů s melanomem prudce stoupá, přitom stačí dodržet jednoduchá pravidla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.