Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stovky kilogramů polského kuřecího masa se salmonelou skončily u Liberečanů

Inspektoři Státní veterinární správy zjistili před nedávnem přítomnost nebezpečných baktérií rodu Salmonella v zásilce 300 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska. Necelá polovina zásilky byla expedována do několika provozoven v Liberci, zbytek kuřecího masa byl přímo u příjemce zásilky ve Frýdlantu tepelně opracován a prodáván v podnikových prodejnách ve Frýdlantu a v Liberci.

„V době doručení výsledku vyšetření bylo maso již po datu použitelnosti. Podle zákona o potravinách hrozí subjektu, který uvedl maso na trh, pokuta ve výši až 50 milionů korun,“ dodal mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Vzhledem k tomu, že všechny čerstvé řízky směřovaly podle informace od distributora pouze do čtyř libereckých provozoven, kde byly tepelně zpracovány a prodány strávníkům, žádné maso z uvedené šarže by se již nemělo vyskytovat v mrazničkách spotřebitelů. Konkrétně se jednalo o 144 kilogramů řízků.

Zhruba dalších 150 kilogramů masa zpracovala přímo firma. „Pokud jde o uzená kuřecí prsa vyráběná přímo v provozovně příjemce, jedná se o tepelně opracovaný produkt, riziko nákazy salmonelózou je zde proto velmi nízké. Přesto, že je velmi nepravděpodobné, že by zdravotně závadný produkt měl ještě někdo doma,“ dodal mluvčí.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Foto SVS ČR

Štítky salmonelóza, Liberec, Frýdlant, řízek, maso, Státní veterinární správa České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piotr Czuchra

hehe no jo chlavne ze liberecani kupujou maso primo v polskych prodejnach w polsku a ne v cesku tak ze je to dalsi pokus sykany polskych potravin pac te ceske sou na sracku a neni na nie moc velkej zajem

Pondělí, 29. května 2017, 15:49Odpovědět

Stovky kilogramů polského kuřecího masa se salmonelou skončily u Liberečanů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.