Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Desítky děti ve vratislavické školce postihlo virové onemocnění, další šíření hygienici neočekávají

Hygienici pátrají po původci virového onemocnění, které postihlo školku Sídliště ve Vratislavicích nad Nisou. Zdravotní problémy postihly desítky dětí a také personál školky. Kvůli desinfekci musela být školka na jeden den uzavřena. Podle hygieny ovšem není důvod k obavám, jelikož nedochází k dalšímu masivnímu šíření.

Děti i personál postihlo úporné zvracení začátkem minulého týdne. Podle hygieniků se jedná nejspíš o noroviry, které se můžou do lidského těla dostat z vody i potravin a šíří se přímým kontaktem. „Na to poukazuje i jejich průkaz ve stolici několika nemocných. V současnosti jsou v laboratoři zpracovány další vzorky. Na výsledek se čeká,“ říká zástupce ředitelky odboru protiepidemického Jaroslav Harman.

Onemocnění nebylo nijak závažné a u většiny postižených během čtyřiadvaceti hodin odeznělo. „Léčba medikamenty nebyla nutná, nejúčinnější byla dietní strava,“ dodává Harman.

Podle hygieny nedochází k nekontrolovatelnému šíření onemocnění, proto ji Krajská hygienická stanice nepovažuje situaci za mimořádnou. „S tímto onemocněním se setkáváme v ojedinělých, sporadických případech v tomto ročním období pravidelně. Představují riziko pro zavlečení nákazy do kolektivů.  Tuto událost nepovažujeme za mimořádnou,“ doplňuje hygienik. Nejúčinnějším opatřením před zavlečením infekce do dětských kolektivů je podle něho důsledné provádění „ranního filtru“ při předávání dětí. „Zde je odpovědnost i na straně rodičů, kteří by měli vodit do předškolních kolektivů jenom děti zcela zdravé,“ uzavírá.

Ještě v úterý chybělo z celkových 112 předškoláků 42. Ne všechny nepřítomné dětí jsou ale nemocné. Je předpoklad, že šíření onemocnění už nebude pokračovat.

Virus se šíří především konzumací kontaminovaných potravin i nápojů a přímým kontaktem s infikovanou osobou. Zdrojem bývají, vedle kontaminované vody, také saláty, zelenina a ovoce. Například mražené maliny byly opakovaně identifikovány jako potravinový zdroj viru.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Vratislavice nad Nisou, onemocnění, školka, děti, MŠ Sídliště, zvracení, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, nemoc, Krajská hygienická stanice, virové onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky děti ve vratislavické školce postihlo virové onemocnění, další šíření hygienici neočekávají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.