Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Máchově a Hamerském jezeře zhoršily kvalitu vody sinice

Na Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku zhoršily kvalitu vody sinice. Podle hygieniků není voda vhodná ke koupání pro vnímavé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici. Vyplývá to z informací uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Pro obě oblíbená rekreační místa v Libereckém kraji to není nic neobvyklého, v létě je zde zvýšený výskyt sinic každoročně. "Na Máchově jezeře to není nic zásadního, je to jako každý rok. I když začátek léta byl oproti jiným letům, co se týče kvality vody, skvostný," řekl dnes Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží.

Mírně se zhoršila kvalita vody i na dvou koupalištích na Semilsku, sníženou průhlednost mají Košťálov a Sedmihorky. Riziko vzniku zdravotních problémů je sice malé, hygienici přesto lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Stejné doporučení platí už od června pro přírodní koupaliště v Zákupech a Nedamově v Dubé na Českolipsku a také v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku.

Pro citlivé jedince není vedle obou jezer na Českolipsku vhodné ani koupaliště v Chrastavě u Liberce. Je napájeno z Vítkovského potoka, ve kterém kolísá kvalita vody.

Počasí o letošních letních prázdninách zatím v Libereckém kraji koupání moc nepřeje. "Červen byl krásný, měli jsme oproti loňsku dvakrát více lidí. V červenci jsme ale už museli mít šest dnů zavřeno a ani v dalších dnech moc lidí nebylo," uvedl vedoucí areálu Maškova zahrada v Turnově Tomáš Špinka. Více než 2000 návštěvníků měla Maškova zahrada, nejmodernější koupaliště v kraji, poprvé až tuto středu.

Méně návštěvníků než obvykle bylo v posledních dnech také třeba u Máchova jezera. "Předpokládáme, že už tento víkend to bude lepší," řekl Reichert.

Autoři | Foto Arnika

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, jezero, okres Česká Lípa, Liberec, Krajská hygienická stanice, koupaliště, Regata Máchovo jezero, a.s., okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Máchově a Hamerském jezeře zhoršily kvalitu vody sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.