Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Voda v přehradě Harcov v Liberci je u hráze mírně znečištěná

Voda v přehradě Harcov v Liberci je u hráze mírně znečištěná, jde ale jen o přírodní nečistoty, voda v nádrži je v pořádku. Jinak se kvalita vody ve sledovaných nádržích v Libereckém kraji od minulého týdne výrazně nezměnila. Vyplývá to z informací z Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS).

Zhoršená je stále kvalita vody v Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku a také na koupališti v Chrastavě na Liberecku. Zatímco ale v případě obou oblíbených jezer jsou příčinou znečištění sinice, u chrastavského koupaliště je na vině kolísající kvalita vody v přítoku. Ve všech případech ale hygienici doporučují lidem, aby se po koupání pokaždé osprchovali. Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, jako jsou těhotné ženy, alergici či děti.

Mírně zhoršená je kvalita vody, na koupalištích v Horní Polici, Nedamově a Zákupech na Českolipsku. Signalizuje ji zhoršená průhlednost vody. Podobně mírně zhoršenou vodu mají i koupaliště v Novém Městě pod Smrkem a Českém Dubu na Liberecku a v Košťálově a Sedmihorkách na Semilsku. Riziko zdravotních obtíží je tam podle hygieniků malé, ale i tam doporučují se po koupání osprchovat.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 36 vodních plochách, koupání zatím nikde zakázat nemuseli. Provedli ale kontrolu také 13 vodních ploch, které sice nemonitorují, ale lidé se v nich koupou. Kvůli vysokým hodnotám sinic a chlorofylu zakázali koupání v rybníku Kačák v Liberci - Krásné Studánce, Malý Písečák v Příšovicích u Turnova, v Chrastenském rybníku u rekreačního střediska Jadran v Osečné v Podještědí, na koupališti v Jindřichovicích pod Smrkem, v nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem, Milčanském rybníku v Holanech na Českolipsku a na bývalém koupališti Dubice v České Lípě.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, Harcov, Kačák, Liberec, nádrž, Krajská hygienická stanice, koupaliště, okres Česká Lípa, Chrastava, Horní Police, Zákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v přehradě Harcov v Liberci je u hráze mírně znečištěná  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.