Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rakovina kůže. V Libereckém kraji mají lidé nejmenší zájem o vyšetření znamének

Právě teď přichází čas, kdy je podle lékařů nejlepší nechat si zkontrolovat kožní znaménka. Podle informací VZP takových lidí stále přibývá, i když v Libereckém kraji tento trend zase tak výrazný není a v celkovém srovnání všech krajů je na tom Liberec nejhůře.

„V létě se většina lidí pohybuje na slunci více než po zbytek roku. Na kůži se proto mohou objevit změny, které je vhodné zkontrolovat,“ vysvětlil profesor Petr Arenberger, který pracuje jako přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Podle něj je ale rozumné nechat si zkontrolovat znaménka i před létem, aby lidé věděli, zda a jak moc se mohou opalovat.

Letos je prý vyšetření důležitější než v předchozích letech. „Bylo hodně sluníčka, lidé to hodně využívali a ještě zdaleka ne všichni jsou zvyklí používat při pobytu venku vhodné ochranné krémy,“ připomněl.

Letos lékaři diagnostikují zhoubný melanom u 2700 lidí. A neplatí, že onemocní pouze starší ročníky, stále více se rakovina kůže týká i mladých lidí.

Podle informací VZP vydává pojišťovna ročně zhruba 330 milionů korun na léčbu melanomu. A právě včasné odhalení může pacientovi zachránit život. „VZP proto svým klientům nabízí už několik let příspěvek až 500 korun na vyšetření znamének,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

A právě čísla VZP říkají, že stále více lidí si znaménka vyšetřit nechá. Zatímco za první pololetí roku 2015 to bylo 2176 lidí, za prvních šest měsíců tohoto roku přišlo 5590 pacientů.

Pokud jde o Liberecký kraj, letos zatím přišlo 164 lidí, což je úplně nejméně ze všech krajů. Přesto jde o velký nárůst, vždyť v roce 2015 si znaménka nechalo zkontrolovat sedm lidí.

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky rakovina kůže, melanom, VZP, Liberecký kraj, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Liberec, Petr Arenberger, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha, Oldřich Tichý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovina kůže. V Libereckém kraji mají lidé nejmenší zájem o vyšetření znamének  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.