Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kardiologie liberecké nemocnice personálně posílí. Již od září se obejde bez pomoci zvenku

Kardiologickému centru Krajské nemocnice Liberec, a.s. se podařila během krátké doby stabilizovat personální situace, jejíž oslabení na čas zkomplikovalo provoz katetrizační laboratoře. Ta však již brzy uvítá nového vedoucího i další lékaře.

„Před dvěma týdny proběhlo výběrové řízení na pozici vedoucího katetrizační laboratoře. Vítězně z konkurence několika dalších uchazečů vyšel Jan Horák, který se své funkce ujme k 1. listopadu. Jde o velmi zkušeného intervenčního kardiologa s velkou odbornou i osobnostní autoritou. Namátkou z jeho zkušeností můžeme jmenovat vedení katetrizační laboratoře v IKEM a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, mimo jiné vychoval již mnoho předních intervenčních kardiologů nejen v České republice. Na svém kontě má také působení v zahraničí. Rovněž od listopadu máme potvrzen nástup ještě dalšího erudovaného intervenčního kardiologa, Pavol Tomašova,“ říká Rostislav Polášek, přednosta libereckého Kardiocentra.

Paralelně probíhají jednání s dalšími lékaři. Nejpozději od listopadu 2017 tak bude mít kardiologie soběstačný vlastní tým, který umožní obnovit plný provoz katetrizační laboratoře, a tím kardiologie jako takové.

Péče o pacienty byla zajištěna

Péče o pacienty byla stoprocentně zajištěna i v době prázdninových měsíců, a to za pomoci kolegů z IKEM a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přímo v Liberci. Ve výjimečných případech, kdy lékař v Liberci scházel, byl zabezpečen transport nejakutnějších pacientů s infarktem myokardu (STEMI) do IKEM či ústecké nemocnice.

„Musím velmi ocenit vstřícnost a flexibilitu vedení liberecké záchranné služby, jmenovitě Jana Lejska, se kterým jsme pečlivě připravili koordinaci mezi kardiocentrem a ZZS pro zajištění této péče. Za oba prázdninové měsíce jsme tak v tomto režimu přesměrovali celkem pět pacientů, z toho tři do Ústí na Labem a dva do IKEM,“ dodává přednosta.

Transporty z důvodu absence lékařů v katetrizační laboratoři jsou však již minulostí. S koncem letních dovolených se podařilo opět plně obsadit všechny příslužby, a to vlastními personálními silami. Od září tak bude laboratoř opět v nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém režimu po sedm dní v týdnu, navíc bez pomoci dalších pracovišť.

Bývalý tým odešel kvůli neshodám

„Jsem rád, že se kardiologii podařilo v krátké době personálně stabilizovat," řekl Luděk Nečesaný, generální ředitel KNL. „V liberecké nemocnici je několik špičkových týmů a všechny tyto týmy respektují nutnost ekonomické stability nemocnice. Důvodem odchodu bývalého týmu byla nedohoda s managementem nemocnice, který trval na udržení shodných nákladů za stejný počet výkonů,“ dodal Nečesaný.

„Nechali jsme si pomocí dat z pojišťoven porovnat náklady na kardiologií v 7 fakultních a 4 velkých krajských nemocnic a nastavili definitivní rozpočet na průměrné hodnoty těchto pracovišť v ČR," řekl Richard Lukáš, lékařský ředitel liberecké krajské nemocnice.

Nemocnice navyšovat rozpočet nemusí

Požadavek bývalého týmu katetrizační laboratoře na nárůst rozpočtu o 20 milionů korun při shodném počtu výkonů se při diskuzi s řediteli některých fakultních nemocnic ukázal jako neopodstatněný. „Ověřili jsme si při kontaktech s kolegy, že i aktuálně nastavený rozpočet kardiologie je z pohledu např. IKEM či VFN Praha velkorysý a nehrozí jakékoliv snížení kvality péče o pacienty," doplnil lékařský ředitel.

„Věříme, že nové vedení katetrizační laboratoře naváže na kvalitní práci svých předchůdců a bude vynakládat shodné náklady jako ostatní kardiologie v ČR. Dlouhodobě tak umožní věnovat tyto finance na jiné špičkové výkony pro pacienty liberecké nemocnice," doplnili generální a lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec.

Tisková zpráva | Foto KNL

Štítky KNL, Nemocnice Liberec, kardiologie, laboratoř, Krajská nemocnice Liberec, lékař, Institut klinické a experimentální medicíny, Liberec, pacient, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Česko, Jan Horák, Luděk Nečesaný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiologie liberecké nemocnice personálně posílí. Již od září se obejde bez pomoci zvenku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.