Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do protestu se v Libereckém kraji zapojila většina praktických lékařů

V Libereckém kraji se do protestu zapojilo asi 80 procent praktických lékařů. Na chod velkých nemocnic v kraji to ráno vliv nemělo. Provoz byl běžný, shodli se mluvčí nemocnic v Liberci, Jablonci i České Lípě.

"Nápor byl jako obvykle velký, protože jsme destinací pro velkou spádovou oblast, ale není to nic výjimečného kvůli tomu, že praktici protestují," uvedl mluvčí nemocnice v Liberci Václav Řičář.

Praktičtí lékaři protestují proti návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018, která pro ně nepočítá s nárůstem plateb od zdravotních pojišťoven. Chtějí také upozornit na rostoucí administrativu.

O protestu většina lékařů své pacienty informovala dopředu. "Většina pacientů nás chápe, zaznamenala jsem jen asi jednu či dvě negativní reakce," uvedla za Sdružení praktických lékařů v Libereckém kraji řekla Irena Moravíková. Od rána dnes například v Liberci neordinují Vlasta Pitáková na Hanychovské ulici či Petr Gabriel v Růžodole. Čekárny měli uzamčené, moc lidí ráno ani k jedné ale nepřišlo. "Nevěděl jsem, zda se lékařka do protestu zapojila. Mám něco s ramenem, holt přijdu jindy," uvedl jeden z příchozích, pětadvacetiletý Martin.

Někteří praktičtí lékaři z kraje se rozhodli připojit k protestu symbolicky a ordinaci budou mít uzavřenou jen část dne. Třeba v Liberci-Růžodole bude dětská ordinace v provozu do 15:00, otevírací dobu tak lékař Zdeněk Skalický zkrátí o tři hodiny. Symbolickou formu protestu se rozhodl zvolit, aby si nebral pacienty jako rukojmí. Požadavky lékařů ale považuje za oprávněné. Jako hlavní důvody, proč se přidává k protestu, uvedl na svém webu nesouhlas se zrušením fungujícího samostatného vzdělávání lékařů v oboru PLDD a dlouhodobé a opakované finanční protěžování péče v nemocnicích před péčí ambulantní.

O hodinu kratší otevírací dobu budou mít i ordinace patřící pod společnost Mediclinic, v kraji jich je 18. Podle zástupců této firmy ministerstvo zdravotnictví zcela přehlíží stárnutí praktických lékařů, neumí finančně podpořit udržení ordinací v pohraničních regionech a řadou nesmyslných vyhlášek bere praktickým lékařům jejich kompetence.

Omezení pracovní doby lékařů se ale nelíbí pacinetům. "Onemocněl jste v noci a jdete 18.října k lékaři? Máte smůlu, lékaři dnes neordinují,mají zavřenou ordinaci na protest svého zvýšení platu. Zastupující lékař? To samé. Jděte s teplotou a rýmou do nemocnice, takže jdu s horečkou do nemocnice na internu. Je tohle vůbec možné? Brát si pacienty jako rukojmí za docílení svého vyšího platu," napsala redakci jedna ze čtenářek.

Ukončit praxi se rozhodla ke konci roku pediatrička ve Frýdlantu Věra Martincová. "Mám na to věk a celkově jsem unavená z toho, co se kolem zdravotnictví děje. Toto byla poslední kapka," uvedla. Pro Frýdlant se 7500 obyvateli to je podle starosty Dana Ramzera velký problém. Ve městě nedaleko polských hranic by tak zůstala jediná pediatrička. "Zabývat se tím bude rada v pondělí," uvedl. Nového lékaře se pokusí nalákat na přidělení bytu.

Skončit se chystají i další praktičtí lékaři v kraji. "Na Českolipsku skončí jedna doktorka určitě a druhá to zvažuje. Když bude e-recept povinný, tak do toho nepůjde," uvedla Moravíková, jež má ordinaci v České Lípě. Podle ní 90 procent lékařů v regionu počítač používá, také je ale proti povinným e-receptům. "Při každé bouřce mi vypadává internet a nedá se na to spolehnout. Lepší by byla možnost duálního vystavení receptů, tedy i v papírové formě," dodala.

Štítky Liberec, Liberecký kraj, lékař, praktický lékař, protest, nemocnice, Česká Lípa, Jablonec, Petr Gabriel, Dan Ramzer, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do protestu se v Libereckém kraji zapojila většina praktických lékařů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.