Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Alzheimer centrum v Turnově může vyrůst. Město sehnalo dotaci

Turnov na výstavbu Alzheimer centra za 41 milionů korun získal státní dotaci 31 milionů korun. Projekt je zatím ve fázi přípravy, stavět se začne nejdřív v roce 2019. Objekt musí být dle podmínek dotace z ministerstva práce a sociálních věcí zkolaudovaný nejpozději do konce roku 2020.

„Všechny stupně projektové dokumentace bychom chtěli zvládnout v příštím roce a zhotovitele stavby vybrat na přelomu let 2018 a 2019," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Podle něj ale musí nejdřív zpracovat novou architektonickou studii. Vedení radnice původně plánovalo postavit specializovaný pavilon s 24 lůžky ve vnitrobloku u Domova seniorů Pohoda v ulici 28. října. Za vhodnější variantu nyní považuje postavit zařízení v sousední ulici 5. května. Na místě, kde jsou dnes bytové domy 1001 a 1002.

Jde o domy v nejhorším technickém stavu ve vlastnictví města, jsou na hranici životnosti. Podle starosty v nich žije asi 30 nájemníků. Pokud tam vyroste Alzheimer centrum, náhradní ubytování pro nájemníky město má. Navíc zvažuje výstavbu nového bytového domu v této lokalitě, na místě plechových garáží.

Alzheimer centrum ve čtrnáctitisícovém městě není. Pokud už je stupeň postižení takový, že vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory už to nejsou schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. To je většinou léčebna ve 30 kilometrů vzdálených Kosmonosích. Hocke očekává, že provoz Alzheimer centra bude stát město ročně zhruba dva miliony korun.

Podobných zařízení v Libereckém kraji v posledních letech přibývá, potřebám ale nestačí. Pro lidi se sníženou soběstačností zaviněnou chronickým duševním onemocněním nebo různými typy demence včetně Alzheimerovy choroby je v kraji 13 zařízení sociální péče s kapacitou 642 lůžek. Od roku 2013 se kapacita zhruba zdvojnásobila.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Alzheimer, Turnov, dotace, Alzheimerova choroba, Alzheimer centrum, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alzheimer centrum v Turnově může vyrůst. Město sehnalo dotaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.