Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Oddělení gastroenterologie má díky rekonstrukci nejkratší objednací lhůty v kraji

Nejkratší objednací lhůty v kraji si od nově zrekonstruovaného oddělení gastroenterologie slibuje vedení Krajské nemocnice Liberec. Oddělení se otevřelo po tři a půl měsíce dlouhé rekonstrukci. Výsledkem prací za více než 10 milionů korun je nejen modernizace, ale také zvýšení kapacity. Liberecká gastroenterologie navíc jako jediná v kraji dokáže provádět elastografické vyšetření jaterní tkáně.

„Díky změně dispozic se nám podařilo získat navíc jednu endoskopickou a jednu sonografickou vyšetřovnu. Zlepšilo se zázemí pro personál i pacienty,“ shrnul na dnešní tiskové konferenci primář gastroenterologického oddělení Karel Dvořák. Všechny prostory jsou navíc kompletně klimatizovány. Endoskopické vyšetřovny nyní mají kompletní zázemí pro provádění zákroků v celkové anestezii.

„Především ale u nás máme nejmodernější sonografický přístroj, který umožňuje elastografické vyšetření jaterní tkáně. To v Libereckém kraji zatím nikdo jiný nemá a minimálně do konce příštího roku mít nebude. Přínosem modernizace bude také zvýšení naší kapacity pro endoskopické výkony, kde již nyní máme termíny nejkratší v celém kraji, a to k nám jezdí pacienti nejen z Liberce, ale i z Frýdlantu, České Lípy a dalších koutů regionu,“ dodal primář. Takové vyšetření je neinvazivní. „Dříve jsme museli pacienty do jater píchat a tkáň hodnotit pod mikroskopem,“ doplnil. Podobné vyšetření je možné zatím jen na několika málo místech v České republice a to v Praze nebo třeba v Hradci Králové.

Nově zrekonstruované oddělení tak disponuje celkem třemi zákrokovými sály, přičemž jeden z nich je vybaven rentgenovým C-ramenem. Dále je zde vyšetřovna SONO, dospávací pokoj, recepce s kartotékou, čistící místnost, denní místnost pro personál, čekárna, sociální zázemí pro personál a pacienty, přičemž pro pacienty je v bezbariérové variantě, a skladovací prostory.

Náklady na modernizaci dosáhly částky ve výši zhruba 10,3 milionů korun, kdy na 9,5 milionu vyšly stavební práce, a 800 tisíc investovala nemocnice do vybavení v podobě instrumentačních a zdravotnických vozíků, nerezových prvků, jako jsou digestoř, skříně či pojízdné dřezy, nábytek a transportní lehátka.

Rekonstrukci platila nemocnice kompletně ze svých zdrojů. „Investice probíhala za provozu na oddělení, které je náročné a neumí si pacienty „odložit“. Za trpělivost proto děkuji personálu," shrnul generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Rekonstrukce oddělení by podle něho mohla být jakousi pilotní zkouškou toho, jak zvládne nemocnice kompletní modernizaci. „Každoročně investujeme 150 milionů korun do stavebních oprav i nových přístrojů z vlastních peněz, bez jakýchkoliv úvěrů. A díky dobrému jménu a medicínským úspěchům naší nemocnice jsme schopni do Liberce lákat renomované zkušené lékaře, kteří dělají špičkovou medicínu a také vědecký výzkum,“ uzavřel ředitel Nečesaný.

Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, gastroenterologie, pacient, tkáň, nemocnice, Liberecký kraj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Oddělení gastroenterologie má díky rekonstrukci nejkratší objednací lhůty v kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.