Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice Česká Lípa chce pomoci s výukou zdravotnických oborů

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa chce pomoci s výukou ve dvou zdravotnických oborech, které hodlá příští rok ve městě otevřít Liberecký kraj. Budoucím sestrám a ošetřovatelům chce nemocnice nabídnout nejen praktickou výuku, ale například i stipendia, zajištění ubytování nebo některé benefity, které získávají zaměstnanci.

"My jsme připraveni se školou úzce spolupracovat, co se týče například odborného vybavení učeben. Počítáme s tím, že žáci k nám do nemocnice budou chodit na praxi. Poskytneme jim samozřejmě odborné vedení, máme k tomu vyškolený i náš personál, zejména z řad vrchních sester, které se na té výuce budou podílet," řekla mluvčí druhé největší nemocnice v kraji Kateřina Amrichová. Nemocnice podle ní poskytuje také stipendia, která jsou určena pro studenty třetích a čtvrtých ročníků. "Počítáme s tím, že i v tom budeme se školou spolupracovat," dodala.

Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se zatím v Libereckém kraji učí jen na zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chybí, přestože zaměstnavatelé včetně krajské nemocnice v České Lípě mají o takové absolventy zájem. Třídy najdou zázemí v budově obchodní akademie, založení nové školy kraj neplánuje. "V České Lípě vznikne detašované pracoviště Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci," řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká Lípa by měla nabídnout maturitní obor zdravotnický asistent a učební obor ošetřovatel. Otevřít by se měly v příštím roce dvě třídy po zhruba 30 studentech. V prvních dvou letech bude podle Tulpy škola sídlit v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození v České Lípě. Podle zájmu o obory pak kraj zváží případný přesun do jiné budovy. V objektu akademie je ale podle Tulpy dostatek prostoru, aby se tam obě školy vešly. Diskutuje se podle něj také o otevření zdravotnických oborů v Jilemnici.

Poptávka po středním zdravotnickém personálu na trhu práce roste, mladých lidí v těchto oborech ale stejně jako jinde vlivem demografického vývoje ubývá. Zájem o učňovský obor ošetřovatelství chce proto kraj od příštího roku podpořit motivačním stipendiem. Studenti budou mít možnost získat v prvním ročníku 200 korun měsíčně, ve druhém 300 Kč a ve třetím 500 Kč a k tomu každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16 tisíc korun. Podpora se bude podle Tulpy vztahovat i na budoucí ošetřovatele ve školách v Liberci a Turnově.

Autoři | Foto Nemocnice Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, nemocnice, Nemocnice Česká Lípa, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberecký kraj, Liberec, Turnov, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Česká Lípa chce pomoci s výukou zdravotnických oborů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.