Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rektor liberecké univerzity Kůs bude v představenstvu nemocnice

Novým členem představenstva Krajské nemocnice Liberec (KNL) se od Nového roku stane Zdeněk Kůs, který v únoru po osmi letech skončí na pozici rektora liberecké univerzity. Nemocnice chce využít jeho zkušeností, které získal ve vedení školy.

"Jako rektor byl velice úspěšný. Univerzitu rozvinul, stavebně posílil a zajistil investici, která přesahuje dvě miliardy korun," uvedl předseda představenstva nemocnice Richard Lukáš, který se od ledna stane i generálním ředitelem nemocnice.

Od Kůse si Lukáš slibuje, že jako nezávislý odborník přinese do rozhodování pohled zvenčí. Kůs je už od roku 2014 členem řídicího výboru projektu modernizace liberecké nemocnice. V první fázi by se měl postavit nový pavilon urgentní medicíny, což je investice za 1,75 miliardy korun.

Vedle Kůse se novými členy představenstva stanou i technický ředitel liberecké nemocnice a ředitel Nemocnice Frýdlant Jan Rais, ekonomická ředitelka liberecké nemocnice Hana Jelínková a primář psychiatrie Jaromír Hons. Ten se navíc po Lukášovi ujme funkce lékařského ředitele liberecké nemocnice.

V představenstvu nemocnice mimo dalších skončil bývalý ministr dopravy Petr Moos, který se výrazně podílel na přípravě projektu modernizace nemocnice. Projekt bude mít na starost nadále, a to v nově zřízené pozici náměstka pro modernizaci KNL.

V nemocnici zůstane také Luděk Nečesaný, který k 31. prosinci skončí na vlastní žádost na pozici generálního ředitele. Bude náměstkem pro řízení zdravotní péče. Nečesaný nemocnici vedl od června 2008 do února 2011 a poté se do jejího čela vrátil v srpnu 2013. Za jeho působení bylo hospodaření nemocnice pokaždé ziskové. Podle policie se ale na dvou zakázkách pro nemocnici obohatil a za přijetí úplatku mu hrozí pět až 12 let vězení. Nečesaný od počátku odmítá, že by se dopustil něčeho protizákonného. Soud se kauzou začne zabývat v lednu. Obvinění souvisí s údajným předražením vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 23 až 24 milionů korun. Jde o zakázky z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je největším vlastníkem Liberecký kraj a menšinové podíly drží města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440 tisíc obyvatelům kraje, ale traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od 1. ledna 2014 se nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov. Vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1126 lůžky, které zaměstnává 2450 lidí. Obrat nemocnice loni přesáhl 3,289 miliardy korun a její hospodaření skončilo čtrnáctimilionovým ziskem. Letos vedení nemocnice přepokládá zisk přes 37 milionů při obratu 3,426 miliardy korun.

Autoři | Foto Studenti.cz

Štítky nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Zdeněk Kůs, projekt, Hana Vojtová, Nemocnice Frýdlant, Petr Moos, Luděk Nečesaný, Turnov, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor liberecké univerzity Kůs bude v představenstvu nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.