Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji začíná chřipková epidemie

Liberecký kraj je na prahu chřipkové epidemie. Za poslední týden se o čtvrtinu zvýšil počet lidí s infekcí dýchacích cest. Nemocnost stoupla o 25,1 procenta a na 100 tisíc obyvatel připadá 1776 nemocných.

"Situaci hodnotíme jako počínající chřipkovou epidemii lokálního charakteru ve dvou okresech Libereckého kraje," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. O epidemii se hovoří tehdy, kdy se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí.

Nad epidemickým prahem je Liberecko s 2008 nemocnými na 100 tisíc obyvatel a Jablonecko s 1933 případy. Nárůst na Jablonecku za poslední týden je o 63,4 procenta. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do 14 let. V průměru za celou republiku nemocnost stoupla o 18,7 procenta na 1450 případů na 100 tisíc obyvatel.

Virus chřipky byl v kraji laboratorně prokázán u deseti pacientů, z toho u pěti tento týden. "Pokračuje další nárůst u chřipce podobných onemocnění. Neevidujeme závažné průběhy onemocnění," dodala Balašová.

Úplný zákaz návštěv platí od začátku tohoto týdne pro Domov důchodců Pohoda v Turnově v Českém ráji. "Důvodem je zvýšený výskyt střevních onemocnění," uvedl na webu radnice ředitel Zdravotně sociální služby Turnov Jaroslav Cimbál.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liberecký kraj, chřipka, nemoc, epidemie, okres Jablonec nad Nisou, Krajská hygienická stanice, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji začíná chřipková epidemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.