Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spor mezi Frýdlantem a provozovatelem nemocnice pokračuje. Dohoda je zatím v nedohlednu

Spor mezi společností EUC provozující Nemocnici Frýdlant a městem Frýdlant, které ji pronajímá areál, pokračuje. Vedení frýdlantské nemocnice začalo před nedávnem obviňovat místostarostu Jiřího Stodůlku z polopravd a lží. Slova jednatele nemocnice Jiřího Madara, ale Stodůlka vyvrací.

Situace mezi Nemocnicí Frýdlant a městem je vyhrocená už delší dobu. Z prosincového vyjádření aktuálního provozovatele, společnosti EUC, vyplývá, že nemocnici provozovat chce, ale soustředit se bude jen na ta oddělení, která bude chtít. To se ale nelíbí Frýdlantu, který chce zachovat akutní čtyřiadvacetihodinovou péči jak pro obyvatele města, tak celého Frýdlantska.

EUC podle svých slov více než dva roky jedná o nájemní smlouvě, která by odpovídala reálným možnostem poskytování zdravotní péče a zohledňovala nutnost investic do několik desítek let starého areálu. Aktuální nájemní smlouva ale platí až do roku 2026 a pokud by EUC zrušila akutní zdravotní péči, šlo by o její závažné porušení. V takovém případ by město uvažovalo o vypovězení smlouvy, což se nelíbí provozovateli nemocnice, který se od začátku roku pořádně obouvá do místostarosty města Jiřího Stodůlky. Poslední atak schytal zhruba před třemi týdny v otevřeném dopise zastupitelům, kdy se EUC ohradilo proti výrokům ve Frýdlantském zpravodaji.

„Místostarosta Stodůlka svými nepravdivými výroky o Nemocnici Frýdlant demotivuje a uráží personál této nemocnice. Lékaři a sestry ve většině stojí za svým zaměstnavatelem, tedy EUC, a nehodlají pracovat pod Krajskou nemocnicí Liberec,“ řekla mluvčí EUC Dita Fuchsová.

Právě Krajská nemocnice Liberec projevila v případě neúspěšných vyjednávání mezi městem a EUC zájem o frýdlantskou nemocnici. „Pokud nedojde k dohodě mezi městem Frýdlant a společnosti EUC, a výsledkem této nedohody bude opuštění areálu nemocnice ze strany společnosti EUC, Liberecký kraj bude mít zájem na zajištění nutné péče o pacienty ve frýdlantské nemocnici. V takovém případě je Krajská nemocnice Liberec připravena převzít všechny zaměstnance nemocnice a zajistit nezbytně nutný rozsah zdravotních služeb,“ potvrdil mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

I přes ujištění vedení Krajské nemocnice Liberec rozeslalo EUC ve svém zpravodaji obyvatelům Frýdlantska otištěný otevřený dopis zastupitelům, kde slova tiskového mluvčího liberecké nemocnice vyvrací. „Další nepravdu pronesl Jiří Stodůlka na zasedání zastupitelstva 13. prosince. Prý pakliže EUC přestane dělat zdravotní péči v nemocnici a město požádá Krajskou nemocnici Liberec o pomoc, Krajská nemocnice Liberec se zavazuje k tomu, že převezme všechen personál, který o to bude stát, pod hlavičku Krajské nemocnice Liberec. Toto Krajská nemocnice Liberec nikdy nepotvrdila,“ tvrdí jednatel Nemocnice Frýdlant Jiří Madar i přesto, že v prohlášení liberecké nemocnice stojí opak.

Podle Madara je lživé také místostarostovo tvrzení, že do nemocnice ve Frýdlantu nechodí pacienti. „Počet pacientů Nemocnice Frýdlant roste, mezi roky 2016 a 2017 stoupl počet hospitalizací o 30,4 procent a počet pacientů v ambulancích stoupl o 5 procent,“ vypíchl jednatel frýdlantské nemocnice.

Podle místostarosty Jiřího Stodůlky to ale není tak úplně pravda. „Počet hospitalizovaných pacientů na operačních odděleních chirurgie a gynekologie je totiž v roce 2015 spočítán na 2291. To je zvláště důležité číslo, především v souvislosti s tím, že nám předkládáte čísla z let 2016 a 2017, kdy byl počet hospitalizací na gynekologii a chirurgii podstatně nižší, a sice 1489, respektive 1942,“ řekl Jiří Stodůlka a dodal: „Podobný propad mezi rokem 2015 a lety následujícími, které nám dáváte v dopise jako vzor zvyšující se návštěvnosti, je i u počtu pacientů v ambulancích. Je otázkou, který z manažerských kroků nemocnice způsobil, že byl roce 2016 propad v obou sledovaných ukazatelích tak velký.“

Špatná situace mezitím komplikuje i provoz liberecké nemocnice, kam se stahují pacienti z Frýdlantska. „O tom, jak to vypadá ve frýdlantské nemocnici nejlépe svědčí fakt, že lidé raději jedou do Liberce, kde čekají šest hodin na ošetření než aby šli sem,“ myslí si místostarosta města a uzavírá: „Bylo by užitečnější, kdyby energii, kterou věnují vydávání zpráv a novin, jimiž straší veřejnost, vydali na zajištění péče, která je tu potřeba. Zaměstnanci neodcházejí proto, že město dělá něco špatně, ale kvůli tomu, jak se k nim nemocnice chová.“

Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Frýdlant, nemocnice, Jiří Stodůlka, Jiří Madar, Václav Řičář, Dita Fuchsová, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, pacient, Frýdlantsko, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor mezi Frýdlantem a provozovatelem nemocnice pokračuje. Dohoda je zatím v nedohlednu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.