Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá, nemocnost stoupla

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá. Nemocnost akutními respiračními infekcemi je nejvyšší v celé zemi a nadále stoupá. Za poslední týden o dalších 22,7 procenta. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 2639 nemocných, na Liberecku dokonce 3184. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Ve všech nemocnicích a některých domovech důchodců v kraji platí kvůli vysoké nemocnosti zákaz návštěv.

Nemocnost v Libereckém kraji je vysoko nad epidemický prahem. O epidemii se hovoří, pohybuje-li se počet pacientů mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí. V průměru za celou republiku je 1882 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nemocnost v zemi tak stoupla o 9,3 procenta.

V Libereckém kraji je stále nejvyšší nemocnost mezi dětmi do pěti let, nejvyšší nárůst počtu nemocných v tomto týdnu byl ale v kategorii 15 až 24 let, a to o 43 procent.

Od začátku chřipkové sezony 2017/2018 byl prokázán virus chřipky u 46 nemocných, polovina je z tohoto týdne. Nadále převažuje virus chřipky B, který má mírnější projevy nemoci. Závažný průběh zatím neměla chřipka u nikoho z nemocných v kraji. Pokračuje nárůst nemocnosti u chřipce podobných onemocnění.

V rámci prevence hygienici doporučují přiměřeně teple se oblékat, zajistit tělu dostatek spánku a odpočinku. "Nezapomínat na vhodnou pohybovou aktivitu nejlépe na čerstvém vzduchu, na dostatečný příjem tekutin a pestrou vyváženou stravu. Důležité je nepodceňovat příznaky onemocnění a vědomě nešířit nákazu již v počátku onemocnění," píše se v doporučení na webu liberecké hygieny. Samozřejmostí by mělo být podle hygieniků dodržování základních hygienických návyků, to je zakrývat si ústa při kašli a kýchání a časté mytí rukou, které můžou nákazu také přenášet. Očkování proti chřipce v současné době hygienici již nedoporučují.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liberecký kraj, chřipka, nemoc, epidemie, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá, nemocnost stoupla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.